Dostupni linkovi

Neformalni sastanak Vijeća sigurnosti o 'ukidanju sankcija Pjongjangu'


Ispaljivanje rakete, Sjeverna Koreja
Ispaljivanje rakete, Sjeverna Koreja

Članice Vijeća sigurnosti UN sastat će se danas (30. decembra) neformalno radi druge runde pregovora o ruskom i kineskom prijedlogu da se ukine niz sankcija Sjevernoj Koreji.

Neimenovane diplomate navode da prijedlog ima veoma malo podrške unutar Vijeća.

Kina i Rusija zatražile su pregovore dan prije isteka vremenskog roka koji je Americi dao sjevernokorejski lider Kim Džong Un da iskaže fleksibilnost u razgovorima pokrenutim s ciljem da Pjongjang odustane od svog nuklearnog programa.

Sjeverna Koreja je upozorila da bi SAD, u suprotnom, mogao dobiti neželjeni "poklon za Božić".

Dužnosnik Bijele kuće izjavio je 29. decembra da bi SAD bio veoma razočaran ukoliko bi Sjeverna Koreja izvršila probno ispaljenje dalekometne rakete ili projektila koji može nositi nuklearnu bojevu glavu.

Pjongjang je pod sankcijama od 2006. godine zbog svojih nuklearnih i raketnih programa, a koje je Vijeće sigurnosti pojačavalo tokom godina.

Pojedine diplomate su upozoravale da bi jedinstvo moglo biti narušeno ukoliko Kina i Rusija svoj plan iznesu na glasanje u Vijeću.

Diplomate ističu da je SAD, kako bi očuvao jedinstvo Vijeća o pitanju Sjeverne Koreje, iznio nacrt saopćenja o ovom pitanju, ali da su to odbacile Rusija i Kina.

Peking i Moskva su za 30. decembra zakazali drugu rundu razgovora o nacrtu rezolucije.

XS
SM
MD
LG