Dostupni linkovi

Lider Severne Koreje izjavio da zemlja prolazi kroz tešku ekonomsku krizu


Kim Džong Un
Kim Džong Un

Lider Severne Koreje Kim Džong Un upozorio je rukovodioce vladajuće Radničke partije da zemlja prolazi kroz "tešku ekonomsku" krizu i pozvao na uvođenje hitnih mera kako bi se rešila situacija, preneli su tamošnji mediji.

Tokom vikenda je počelo plenarno zasedanje stranke, nekoliko dana pred kraj ultimatuma koji je Severna Koreja postavila SAD u pregovorima o denuklearizaciji.

Pjongjang je obećao da će, ukoliko nema napretka u pregovorima do kraja godine, Vašington dobiti "božićni poklon".

Kim koji je predsedava zasedanjem, rekao je da je došlo vreme za donošenje odluka o ekonomskom razvoju zemlje. On je predstavnicima stranke predstavio "zadatke" koje treba da sprovedu kako bi "hitno popravili tešku situaciju" u privredi, prenela je severnokorejska agencija KCNA.

Severna Koreja nije nikada saopštila svoje ekonomske statističke podatke, i jedine informacije o privredi te zemlje dolaze iz inostranstva.

Južnokorejska Centralna banka u julu je saopštila da je ekonomski rast Severne Koreje, pogođene međunarodnim sankcijama, smanjen za 4,1 odsto 2018. godine, što je najveći pad od velike krize 90-ih godina.

Pregovori o severnokorejskom nuklearnom programu su u zastoju posle neuspelog samita Kima i američkog predsednika Donalda Trampa održanog u februaru u Vijetnamu.

XS
SM
MD
LG