Dostupni linkovi

SPC u Crnoj Gori: Vlast u Podgorici da otvori dijalog o novom zakonu


Episkopski savet
Episkopski savet

Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori pozvao je u nedelju crnogorske vlasti da što pre otvore dijalog s tom crkvom oko primene novog Zakona o slobodi veroispovesti, usvojenog uz incidente i tenzije.

"Pozivamo nosioce vlasti da skupe snage i u najkraćem roku otvore istinski dijalog da se popravi šta se popraviti može, pre nego što eventualna primena ovog zakona postane izvor za ozbiljne društvene deobe sa nesagledivim posledicama. Samo bi dogovor bio istinska pobeda Crne Gore i svih njenih građana", saopštio je Episkopski savet SPC.

Sednica Episkopskog saveta održana je u subotu uveče povodom usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti kojem se Srpska pravoslavna crkva oštro protivi i karakteriše ga "antiustavnim, anticrkvenim i diskriminatorskim".

Episkopski savet SPC u Crnoj Gori čine mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop mileševski Atanasije, budimljansko-nikšićki Joanikije, zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i episkop umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije.

Savet smatra da je SPC u Crnoj Gori suočena s nepravdom usvajanjem Zakona o slobodi veroispovesti i poručuje da će se tome suprotstaviti koristeći sve pravne mehanizme u zemlji i obraćajući se svim relevantnim međunarodnim institucijama za zaštitu ljudskih prava.

Savet navodi da ima saznanja da se odredbe veoma slične onima "kojima se otima imovina u Crnoj Gori nalaze u proceduri i pred prištinskim organima vlasti, te da je namera da se Ešarhiji raško-prizrenskoj Srpske Patrijaršije oduzme pravo svojine na drevnim svetinjama na Kosovu i Metohiji".

Pravoslane vernike u Crnoj Gori Episkopski savet je pozvao da se u božićnim danima "sabiraju u hramovima na molitvu" i da "hrišćanskim dostojanstvom i odvažnošću, ne nasedajući na provokacije onih kojima je cilj razdor među braćom" pokažu da ih "crnogorski režim nije ni najmanje pokolebao niti uplašio u nastojanju" da brane svetinje, verska prava i slobode.

"Sve crkvene zajednice naših eparhija slobodne su da, u duhu hrišćanskog mira i bratske sloge, na prikladan način iskazuju svoj stav protiv ugrožavanja osnovnih prava i sloboda vernika", dodaje se u saopštenju.

Zbog usvajanja Zakona i u nedelju uveče (29. decembar) je bilo pokušaja blokade saobraćaja u više gradova, Podgorici, Nikšiću, Baru, Spužu.

Policija je uglavnom blokirala ove pokušaje i brzo uspostavljala saobraćaj.

Ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici policija je upotrebila sredstva prinude i rasterala okupljene dok je prilikom intervencije u Zeti, nadomak Podgorice na putu prema aerodromu, jedan policajac zadobio povrede u predelu glave, dok su tri policijska službenika zadobila povrede u predelu tela.

Zakon o slobodi veroispovesti usvojen je 27. decembra u Skupštini Crne Gore, a u subotu ga je potpisao predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

SPC je protiv rešenja u zakonu kojim je predviđeno podržavljenje crkvene imovine za koju crkve nemaju dokaz o vlasništvu do 1918. godine, odnosno ukidanja međunarodno-pravnog subjektiviteta Crne Gore i njenog prisajedinjenja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

Nakon usvajanja, protiv ovog zakona održani su protesti u Beogradu u Srbiji, te u Banjaluci i na Palama u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG