Dostupni linkovi

Đukanović potpisao Zakon o slobodi vjeroispovijesti


Milo Đukanović
Milo Đukanović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović potpisao je danas Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Zakon će biti objavljen u Službenom listu Crne Gore i stupa na snagu osam dana nakon objavljivanja čime automatski prestaje da važi stari zakon iz 1977. godine.

Skupština Crne Gore usvojila je Zakon o slobodi vjeroispovijesti i pravnom statusu vjerskih zajednica dva sata iza ponoći 27. decembra nakon što su iz sale udaljeni, a zatim privedeni poslanici opozicionog Demokratskog fronta zbog incidenta koji su izazvali tokom procedure glasanja.

Lideri Demokratskog fronta, Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i poslanik Milun Zogović pušteni su jutros iz pritvora, pošto je Tužilaštvo usvojilo žalbu na odluku o zadržavanju do 72 sata.

Oni su danas na konferenciji za medije pozvali predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da ne potpiše Zakon o slobodi vjeroispovijesti, već da ga vrati Skupštini na doradu.

Usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti je podiglo tenzije u Crnoj Gori. Protiv zakona je Mitropolija crnogorsko-primorska SPC koja smatra da je "diskriminantan i neustavan", da ne omogućuje slobodu vjere, već "otimačinu" imovine Mitropolije.

Vlada, koja je predlagač zakona, negira ovakvu interpretaciju zakona i navodi da je usvojen u skladu sa najvišim međunarodnim standardima.

Zakonom je predviđeno da su državna svojina vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, i za koje nema dokaza o pravu svojine vjerskih zajednica.

XS
SM
MD
LG