Dostupni linkovi

I u Trebinju održan protest podrške crnogorskim Srbima


Protest je održan na Trgu Slobode u Trebinju
Protest je održan na Trgu Slobode u Trebinju

Nakon Banjaluke i Pala, skup protiv nedavno usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je 27. decembra usvojen u Skupštini Crne Gore, održan je u nedelju popodne i u Trebinju, na Trgu Slobode.

Građanima se obratio vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije koji je pročitao saopštenje Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori.

On je pozvao vlast u Crnoj Gori da u najkraćem roku otvori dijalog, kako je rekao, ‘da se popravi što se popraviti može, prije nego što eventualna primjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti postane izvor za ozbiljne društvene diobe sa nesagledivim posljedicama’.

Građani su tokom skupa nosili srpske zastave, fotografije mitropolita Amfilohija i brojne transparente, te uzvikivali "Milo lopove, ne damo ti svetinje!".

Skupu podrške prehodilo je služenje večernjeg bogosluženja sa molebanom u Sabornom hramu.

Okupljanja u Banjaluci i na Palama

Skupovi podrške su prijepodne, u nedjelju, održani i u Banjaluci kao i na Palama.

Ispred Hrama Hrista Spsitelja, u Banjaluci, se okupilo nekoliko stotina građana, uglavnom mlađih osoba, gdje su palili svijeće u znak podrške, kako su rekli, pravoslavnom narodu u Crnoj Gori.

Iz banjalučkog udruženja Petrićevac, koje je organizator ovog skupa, poručili su da Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji je usvojila crnogorska Skupština, ide na štetu Srpske pravoslavne crkve (SPC) i srpskog naroda u Crnoj Gori.

Okupljeni u Banjaluci nosili su transparente sa natpisima "Milo Turčine", "Nije ono Montenegro, već junačko srpsko leglo" te su pjevali i skandirali i "Kosovo, Kosovo", "Na damo svetinje", a čule si se i pogrdne reči na račun predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Protest u Banjaluci
Protest u Banjaluci

„Došli smo ovdje da damo podršku našem bratskom narodu u Crnoj Gori. Smatramo da zakon koji je izglasan od strane izdajničke crnogorske vlasti ide na štetu Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda u Crnoj Gori. Srpski narod se uvijek u ovakvim teškim trenucima držao zajedno i složno. Tako će biti i ovaj put. Poručujemo našoj braći u Crnoj Gori da ne odustaju i da smo svi uz njih i kao što kaže Ivo Andrić – dok god ima mraka, biće i svanuća. Sada ćemo se dogovoriti i planiramo još masovnija okupljanja“, rekao je Pavle Knežević predsjednik Udruženja građana Petrićevac.

Među okupljenima su bili i sportski navijači, te studenti sa banjalučkih fakulteta.

Oko 200 ljudi okupilo se na Palama ispred hrama Sabora svetog arhangela Gavrila u znak podrške, kako su naveli svim Srbima koji brane svetinje Srpke pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Šta je izazvalo proteste?

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u subotu je potpisao Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Zakon će biti objavljen u Službenom listu Crne Gore i stupa na snagu osam dana nakon objavljivanja čime automatski prestaje da važi stari zakon iz 1977. godine.

Skupština Crne Gore usvojila je Zakon o slobodi vjeroispovijesti i pravnom statusu vjerskih zajednica dva sata iza ponoći 27. decembra nakon što su iz sale udaljeni, a zatim privedeni poslanici opozicionog Demokratskog fronta zbog incidenta koji su izazvali tokom procedure glasanja.

Zakonom je predviđeno da su državna svojina vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, i za koje nema dokaza o pravu svojine vjerskih zajednica.

Lideri Demokratskog fronta, Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i poslanik Milun Zogović pušteni su u subotu ujutro iz pritvora, nakon što je Tužilaštvo usvojilo žalbu na odluku o zadržavanju do 72 sata.

Incident u Skupštini Crne Gore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

XS
SM
MD
LG