Dostupni linkovi

Skupština Srbije usvojila Zakon o vojsci, izabrana tri nova člana REM-a


Pripadnici Vojske Srbije
Pripadnici Vojske Srbije

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su set zakona iz oblasti odbrane, i izglasali tri nova člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) na čiji se izbor čekalo od 2017. godine.

Usvojen je Zakon o Vojsci Srbije kojim se, kako je rekao ministar odbrane Aleksandar Vulin, obezbeđuje da vojska bude efikasnije organizovana.

Izmenama je predviđeno vraćanje činova vodnika prve klase i kapetana prve klase, a u rečnim jedinicama poručnika bojnog broda.

Podiže se na 40 godina starosna granica za prijem profesionalnih vojnika, a na 45 godina za oficire, ako su prošli vojnu obuku.

Poslanici su usvojili i Strategiju odbrane Srbije kojom su "definisani nacionalni interesi". Njome je predviđeno da su prioritet očuvanje mira u regionu i vojna neutralnost, kao i saradnja sa Istokom i Zapadom.

Kako je u Skupštini rekao Vulin, prvi put se u Strategiji odbrane pominje "očuvanje Republike Srpske kao entiteta u sastavu Bosne i Hercegovine u skladu s Dejtonskim sporazumom, i unapređenje položaja Srba u regionu i svetu".

Usvojen je i predlog Strategije nacionalne bezbednosti Srbije kojim se uvodi "koncept totalne odbrane", odnosno, kako je rekao ministar, "svako ima pravo i obavezu da onako kako može učestvuje u odbrani zemlje ako to bude potrebno".

Izglasano je i potvrđivanje sporazuma Srbije i Severne Makedonije o uspostavljanju zajedničkog graničnog prelaza Miratovac-Lojane koji će na snagu stupiti odmah.

Tim sporazumom je utvrđeno da zajednički granični prelaz za međunarodni drumski putnički saobraćaj bude izgrađen na teritoriji Srbije, u opštini Preševo, kod naselja Miratovac.

Skupština je izabrala i tri člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

To su Judita Popović - na predlog nadležnog skupštinskog odbora, Zoran Simjanović - na predlog Udruženja filmskih, scenskih i dramskih umetnika i Udruženja kompozitora, i Aleksandar Vitković - na predlog Nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Pročitajte:

XS
SM
MD
LG