Dostupni linkovi

Skupština RS u ponedjeljak o Programu reformi u BiH


Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zakazana je za ponedjeljak, 23. decembra, u 17 sati, na zahtjev člana Predsjedništva Bosne I Hercegovine, Milorada Dodika.

Na dnevnom redu je jedna tačka - informacija o dokumentu Program reformi BiH.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je u srijedu (18. decembar) u Narodnu skupštinu RS-a zahtjev za održavanje posebne sjednice na kojoj će biti razmatran Program reformi BiH.

Program reformi u BiH je usvojen na sjednici Predsjedništva BiH 19. novembra.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je, 19.novembra, nakon posebne sjednice Predsjedništva BiH, da će Briselu biti poslan dokument Program reformi BiH, te da je Zoran Tegeltija, nekadašnji ministar finansija Republike Srpske (RS) i član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), izabran za kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Godišnji nacionalni program, odnosno ANP, koji se šalje NATO-u, priprema svaka zemlja, koja želi postati članica i riječ je o sveobuhvatnom dokumentu koji se odnosi na postignuća i planirane reforme u više oblasti između ostalog političkih, sigurnosnih, pravnih i odbrambenih.

U tom dokumentu također, svaka zemlja članica navodi u kojim oblastima i predviđenim reformama joj je potrebna pomoć, kako bi one bile ispunjene.

U Bosni i Hercegovini su održani izbori u oktobru 2018. Od tada se stranke, pobjednice na izborima, nisu mogle dogovoriti oko formiranja vlasti.

Kamen spoticanja bio je Akcioni plan za članstvo u NATO kojeg je trebalo poslati u Brisel.

Protiv slanja ovog dokumenta, bio je član Predsjedništva iz reda srpskog naroda Milorad Dodik.

Druga dva člana kolektivnog šefa države, Šefik Džaferović i Željko Komšić, uslovljavala su imenovanje novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, slanjem Akcionog plana u Brisel.

XS
SM
MD
LG