Dostupni linkovi

Pompeo se zahvalio BiH što je prihvatila svoje državljane iz Sirije


Mike Pompeo
Mike Pompeo

Državni sekretar Sjedinjenih Država Mike Pompeo zahvalio se Bosni i Hercegovini na vraćanju 25 osoba iz Sirije, sedam muškaraca, šest žena i dvanaestoro djece.

"Zahvaljujemo Bosni i Herzegovini na vraćanju iz Sirije 25 osoba, stranih terorističkih boraca i članova porodica", napisao je Pompeo na Twitteru.

On je dodao da Sjedinjene Američke Države ohrabruju i druge zemlje da slijede ovaj primjer te da vraćaju svoje državljane sa stranih ratišta, a zatim ih adekvatno sankcionišu, te zatim deradikalizuju i integrišu u društvo.

Sud Bosne i Hercegovine je za na osnovu međunarodnih potjernica deportirane bh. državljane iz Sirije, nakon ročišta održanog odmah po deportaciji, odredio mjere pritvora.

U BiH su na temelju INTERPOL-ove crvene potjernice 19. decembra iz Sirije deportovani: Milarem Berbić, Emir Ališić, Jasmin Keserović, Senad Kasupović i Hamza Labidi.

Nekoliko sati po prihvatu, Sudu BiH održao je pet odvojenih ročišta i donio pojedinačna rješenja za određivanje pritvora, i to za sve – zbog opasnosti od bjekstva.

Deportacija bh. državljana iz Sirije za Sarajevo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Američka vlada je početkom godine predložila plan po kome bi svi stranci koji su se borili u redovima militantnih organizacija u Siriji i Iraku, a zarobljeni su nakon pada "Islamske države", trebalo da budu vraćeni u matične države.

Kosovo je takođe pristalo na ovakvu saradnju pa je u tu državu ranije vraćena grupa od 34 žene i 72 djece koji su takođe boravili u Siriji.

XS
SM
MD
LG