Dostupni linkovi

Turska bila 'prisiljena da interveniše u Siriji zbog nedovoljne pomoći izbeglicama'


Erdoan na Globalnom izbegličkom forumu, Ženeva
Erdoan na Globalnom izbegličkom forumu, Ženeva

Turska je bila "prisiljena" da vojno interveniše u Siriji zbog nedovoljne međunarodne pomoći sirijskim izbeglicama, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdoan.

"Pošto nismo dobili pomoć koju smo očekivali od međunarodne zajednice, bili smo primorani da se pobrinemo o sopstvenoj zaštiti", rekao je Erdoan na Globalnom izbegličkom forumu koji se održava u utorak i sredu (17. i 18. decembar) u Ženevi.

On je rekao da je Turska pokrenula akciju s ciljem da protera terorističke organizacije "Islamske države" i kurdske snage iz Jedinica za zaštitu naroda i Radničke partije Kurdistana iz određenih područja.

"U oktobru smo pokrenuli operaciju na severoistoku Sirije jer želimo da ova zona ostane bezbedna da bi se izbeglice vratile u svoju domovinu, dodao je Erdoan.

"Moramo jednom za svagda da uklonimo terorističko prisustvo iz ovih oblasti, moramo da proglasimo zonu bezbednosti, moramo svi zajedno da sprovedemo programe zbrinjavanja izbeglica", rekao je Erdoan, ali je dodao da mu se čini da niko nije odlučan da u tome pomogne Turskoj.

U Turskoj je trenutno smešteno 3,7 miliona izbeglica iz Sirije.

Erdoan je rekao da u zoni bezbednosti mogu biti izgrađeni stambeni objekti i škole i da se 371.000 ljudi već vratila u Siriju od kada je Turska izvršila vojnu operaciju čišćenja tog područja od "terorističkih organizacija".

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG