Dostupni linkovi

Prvi UNHCR-ov Globalni forum za izbjeglice u Ženevi


Izbjeglica u kampu u Bosni i Hercegovini
Izbjeglica u kampu u Bosni i Hercegovini

Trodnevni Globalni forum za izbjeglice, prvi svjetski sastanak te vrste, u organizaciji Agencije za izbjeglice Ujedinjenih nacija (UNHCR) i Vlade Švicarske počet će danas, 16. decembra, u Ženevi.

U središtu Foruma je dogovor o izbjeglicama na načelima podjele tereta i odgovornosti, sa ciljem da se sveobuhvatnim rješenjima taj dogovor pretoči u konkretne akcije.

Skup će okupiti predstavnike vlada, međunarodnih organizacija, lokalnih vlasti, civilnog društva, privatnog sektora i izbjeglice.

Tokom tri dana konferencije bit će razmjene dobre prakse te bi nakon skupa trebao uslijediti poziv državama, izbjeglicama, akterima u razvoju, privatnom sektoru, organizacijama UN-a, organizacijama civilnog društva, akademicima i vjerskim vođama da odigraju značajnu ulogu u odgovoru na izazove.

Prvog dana foruma bit će razgovarano o različitim aspektima migracija te će biti ukazano na važnost privatnog sektora, dok će forum zvanično biti otvoren u utorak, 17. decembra.

Čekaonica za migrante
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:39 0:00

Na otvaranju Foruma okupljenima će se obratiti generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres, komesar UN-a za izbjeglice Filippo Grandi te visoki dužnosnici delegacija Švicarske, Kostarike, Etiopije, Njemačke, Pakistana i Turske.

U srijedu, 18. decembra, bit će razgovarano o ključnim aspektima i odgovorima na situaciju sa izbjeglicama, uključujući pitanja energije i infrastrukture, obrazovanja, zapošljavanja i zaštite, o čemu će govoriti izbjeglice, predstavnici vlada, privatnog sektora, civilnog društva te međunarodnih organizacija.

XS
SM
MD
LG