Dostupni linkovi

UN će razmotriti Erdoganov plan o izbeglicama 


Sirijske izbeglice koje su izmeštene zbog turske ofanzive na Siriju
Sirijske izbeglice koje su izmeštene zbog turske ofanzive na Siriju

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (Antonio Guterres) izjavio je danas u Istanbulu da će UN razmotriti plan turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana (Recep Tayyip Erdogan) o raspoređivanju sirijskih izbeglica koje su trenutno u Turskoj, po zoni bezbednosti na sjeveroistoku Sirije.

Erdogan je predstavio danas svoj plan Guterešu koji se nalazi u poseti Turskoj.

Gutereš je insistirao na potrebi poštovanja "osnovnih prinicipa dobrovoljnog, sigurnog i dostojanstvenog povratka izbeglica" zemlji porekla, navodi se u saopštenju UN-a i dodaje da će biti upućena ekipa koja će razmotriti situaciju na terenu.

Turska treba da uspostavi "zonu bezbednosti" na severoistoku Sirije, na velikom području pod njenom kontrolom posle ofanzive protiv kurdskih snaga.

Turske vlasti navode da bi u toj zoni trebalo da bude prebačen dio od 3,6 miliona izbeglica koje su pobegle u Tursku od 2011. godine kada je počeo građanski rat u Siriji.

Turski zvaničnici saopštili su da bi "bezbednosna zona" mogla prihvatiti do dva miliona izbjeglica, no naglasili su da bi njihovo prebacivanje u zonu bilo samo dorovoljno, nikako prisilno.

Međutim, Amnesty International i Human Rights Watch su u odvojenim izveštajima objavljenim prošlog meseca optužili Ankaru da su u mesecima pre ofanzive Turske, prisilno vraćali sirijske izbjeglice u njihovu ratom zahvaćenu zemlju. Ankara odbacuje sve optužbe.

XS
SM
MD
LG