Dostupni linkovi

Britanski premijer hoće da zabrani produženje prelaznog perioda sa EU


Zastava EU, London
Zastava EU, London

Britanski premijer Boris Džonson hoće zakonski da zabrani svako produženje prelaznog perioda posle formalnog izlaska Velike Britanije iz EU 31. januara, rekao je u utorak (17. decembar) jedan vladin izvor.

"Prošle nedelje narod je glasao za vladu koja će ostvariti Bregzit i dozvoliti zemlji da ide napred. I upravo to nameravamo da uradimo ove nedelje", rekao je taj izvor iz Dauning strita deset.

Izvor je dodao da je u njihovom programu jasno naglašeno da se neće produžavati prelazni period i novi zakon o primeni sporazuma o izlasku iz EU će "zakonski zabraniti vladi da prihvati bilo kakav produžetak dalje od 2020. godine".

Konzervativni premijer Džonson koji je izabran sa ubedljivom većinom u petak će u donjem domu britanskog Parlamenta predstaviti zakon za primenu sporazuma usaglašenog sa Briselom o izlasku Britanije iz EU 31. januara. Taj kompromis o razlazu predviđa prelazni period do kraja 2020. sa mogućnošću produženja do dve godine da bi se izbegao nagli i haotični prekid za ekonomiju, ako dve strane ne uspeju da u tom vremenu postignu sporazum o budućim trgovinskim odnosima.

Da bi bio produžen prelazni period tokom koga Britanci nastavljaju da primenjuju evropske propise, London treba da uloži zahtev pre 1. jula 2020.

Sporazum o razlazu Britanije i EU će biti prvi dokument koji će Parlament razmatrati ;u novom sazivu pošto 650 poslanika iskažu privrženost kruni. On bi trebalo da bude usvojen pre Božića što bi Evropskom parlamentu omogućilo da ga ratifikuje čime bi se uklonila poslednja formalna prepreka za njegovo stupanje na snagu.

Za buduće odnose Brisela i Londona Boris Džonson želi sporazum o slobodnoj trgovini poput sporazuma EU i Kanade, rekao je njegov portparol.

XS
SM
MD
LG