Dostupni linkovi

Kina: Ozil je 'zavaran' o Singđangu, dobro došao je u posjet


Borac za ljudska prava muslimanske manjine Ujguri drži plakat njemačkog veznjaka turskog porijekla i igrača Arsenala Mesuta Ozila sa porukom "Hvala ti što si naš glas", Istanbul, 14. prosinca 2019.

Kineska vlada priopćila je u ponedjeljak (16. prosinac) da je napadač Arsenala Mesut Ozil bio "zaslijepljen i zaveden" kada je kritizirao tretman Pekinga nad muslimanskoj manjini Ujgurima u Singđangu (Xinjiang).

Vlada je rekla da je Ozil dobrodošao da posjeti ovu regiju na sjeverozapadu zemlje i "pogleda oko sebe".

Kineska državna TV otkazala je u nedjelju (15. prosinac) emitiranje utakmice Arsenala protiv Manchester Cityja, nakon što je igrač, inače rođen u Njemačkoj, kritizirao masovne pritvorenike Ujgura i zatvaranje džamija u Singđangu.

"Ne znam je li gospodin Mesut Ozil ikad posjetio Singđang. Čini se da ga zaslijepljen i zaveden nekim lažnim izvještajima i neistinitim riječima", rekao je Geng Šuang (Shuang), glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova.

"Pozdravili smo gospodina Ozila da posjeti Singđang kako bi se pogledao oko sebe", rekao je Geng. "Sve dok ima savjesti i može razlikovati pravo od pogrešnih i podržavati objektivne i nepristrasne principe, on će vidjeti drugačiji Singđang."

Kina je optužena da je uhitila više od milion Ujgura i pripadnika drugih manjina u Singđangu i podvrgla ih političkoj indoktrinaciji, mučenjima, premlaćivanjima i oduzimanju hrane.

Peking sve više koristi prijetnju gubitka pristupa rastućem kineskom tržištu kao utjecaj da pokuša kontrolirati ono što tvrtke, sportski timovi, sveučilišta i drugi kažu ili rade u inozemstvu o političkim pitanjima, ocjenjuje AP.

Kina je najtrofejnije inozemno tržište Premier lige. Prava su prodana za 700 milijuna dolara u trogodišnjem ugovoru koji traje do 2022. godine.

Arsenal se pokušao distancirati od komentara Ozila.

"Sadržaj koji je izrazio (Ozil) u potpunosti je njegovo osobno mišljenje", naveo je tim iz Londona. "Arsenal se kao nogometni klub uvijek drži načela da se ne bavi politikom."

XS
SM
MD
LG