Dostupni linkovi

Lider Ujgura: Nema izgovora za ćutnju sveta na kinesku represiju


Dolkun Isa, predsednik Svetskog kongresa Ujgura sa sedištem u Minhenu

Lider muslimanske Ujgruske manjine u Kini, koji se nalazi u izbeglištvu, traži od zapadnih zemalja da preknu trgovinske veze sa Pekingom - zbog represije nad ovim narodom -dodajući da je prošlo vreme za uobičajeno poslovanje
(business as usual).

Dolkun Isa, predsednik Svetskog kongresa Ujgura sa sedištem u Minhenu, kazao je to za Rojters nakon što su procurela dva paketa poverljivih dokumenata kineskih vlasti koji potvrđuju postojanje masovnih kampova u kojima su pritvoreni Ujguri u zapadnoj provinciji Sinđang.

Peking negira da su Ujguri na bilo koji način izloženi represiji, ističući da je reč o obrazovnim centrima za obuku u cilju onemogućavanja terorizma i separatizma, te učenja novih veština.

Isa treba da se sastane u četvrtak sa ministrom inostranih poslova Švajcarcke, kao neutralne zemlje koja ima sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom gde su njene velike banke i kompanije veoma aktivne.

"Nakon što su ovi dokumenti procureli, više nema izgovora za ćutnju. Oni veoma jasno sve pokazuju," kazao je Isa za Rojters.

"Više nije vreme za uobičajeno poslovanje. Zbog toga ćemo zatražiti od švajcarske vlade da prekine saradnju po osnovu sporazuma o slobodnoj trgovini, da nije trenutak da švajcarske kompanije nastave svoje biznise u Kini," dodao je Isa.

Stručnjaci UN i aktivisti navode da je najmanje milion Ujgura i pripadnika drugih muslimanskihh manjina zatvoreno u kampovima u Sinđangu nakon operacije kineskih vlasti koja je započeta 2017, što su osudile SADi druge zemlje.

Isa tvrdi da je u tim kampovima zatvoreno tri miliona ljudi, dok nemački ekspert Adrien Zenz smatra da je internirano do 1.8 miliona.

Njujork tajms (The New York Times) je objavio prvi set dokumenata, koji ima 403 strane, sa detaljimarepresije u Sinđangu.

Vlasti u Pekingu su okvalifikovale objavljene dokumente kao "izmišljene" što je delo "neprijateljskih stranih sila".

Drugi set dokumenata je objavio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, u kojima se objašnjava funkcionisanje ovih kampova.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je izjavio u utorak da dokumenti koji su procureli potvrđuju da je Kina ozbiljno krišila ljudska prava Ujgura i pripadnika drugih muslimanskih manjina.

Isa i njegovi saradnici lobiraju kod vlada u Evropi, Aziji i Severnoj Americi u cilju dobijanja podrška.

"Ove zemlje treba da promene stav, jer sve vreme traže dokaze. Znamo šta se dešava sa Ujgurima, ali nam je teško da obezbedimo dokaze," kazao je Isa.


XS
SM
MD
LG