Dostupni linkovi

Kina pozvala SAD na dogovor o carinama


Kineski predsednik Si Đingping
Kineski predsednik Si Đingping

Kina je apelaovala na SAD da se “nađu na pola puta”, odnosno postignu kompromis, kako bi se očuvao sporazum u cilju okončanja njihovog trgovinskog rata. Glavni pregovarač zvaničnog Pekinga je u Vašingtonu na dvodnevnim pregovorima nadajući se pozitivnom ishodu kako bi se predupredile nove trgovinske tarife, čije je stupanje na snagu najavljeno za petak.

Kako prenosi Rojters, do proteklog vikenda je izgledalo da su dve strane na dobrom putu da postignu sporazum. Međutim, predsednik SAD Donald Tramp je najavio uvođenje novih tarifa nakon što je američki pregovarač izjavio da je Kina odustala od ranije preuzetih obaveza”.

“Američka strana je u poslednje vreme upotrebila mnogo etiketa: ‘odustajanje’, ‘izdaja’ i tako dalje…Kina mnogo polaže na poverenje i poštuje svoja obećanja i takav stav se nikada nije menjao”, izjavio Gao Feng, porparol kineskog Ministarstva trgovine.

On je istakao da je normalno da dve strane iskažu neslaganja tokom pregovora.

Tramp je rekao u sredu na Floridi da je Kina “prekršila sporazum” dodajući da neće odustati od uvođenja novih carina na uvoz iz Kina, osim ako ne “prestane da vara naše radnike”.

Američko ministarstvo trgovine je saopštilo da će u slučaju izostanka sporazuma povećati u petak carine sa 10 na 25 odsto na robu vrednu 200 milijardi dolara.

Tarife će pre svega biti usmerene na hemikalije, građevinski materijal, nameštaj i elektroniku za domaćinstva.

Tramp je u nedelju takođe zapretio uvođenjem carina na dodatnu kinesku robu vrednu 350 milijardi dolara, pored 250 milijardi dolara kineskog izvoza u SAD koje su već obuhvaćene tarifama.

Kina je od jula prošle godine reagovala kontra carinama u visini do 25 procenata na američki uvoz vredan 110 milijardi dolara. Između ostalog, uvela je tarife u septembru u iznosu između 5 i 10 odsto na 60 milijardi dolara vredan uvoz američke robe, uključujući tečni gas i male avione.

Prema podacima zvaničnog Vašingtona, Kina ima na raspolaganju uvođenje dodatnih carina, kao meru odmazde, na samo još 10 milijardi dolara američkog uvoza, uključujući sirovu naftu i velike avione.

Nastavak trgovinskog rata između dve najveće svetske ekonomije naneo bi štetu globalnom ekonomskom rastu. Investitori su počeli da povlače svoje uloge sa berzi ove sedmice strahujući od kraha očekivanog sporazuma između SAD i Kine

Gao je kazao da odluka zvaničnog Pekinga da pošalje premijera Liu Hea u Vašington, uprkos pretnji uvođenja carina, pokazuje “krajnju iskrenost” Kine.

XS
SM
MD
LG