Dostupni linkovi

Suu Kyi: Optužbe protiv Mijanmara su nepotpune


Liderka Mijanmara u sudnici u Hagu.
Liderka Mijanmara u sudnici u Hagu.

Liderka Mijanmara Aung San Suu Kyi odbacila je u srijedu optužbe za genocid počinjen nad muslimanskom manjinom Rohingya u svojoj zemlji, označivši ih "nepotpunim i varljivim", te je dodala da ovaj slučaj ne bi trebao biti saslušan na najvišem sudu Ujedinjenih nacija, prenosi Reuters.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir, govoreći tokom trodnevnog ročišta u Međunarodnom sudu pravde, osporila je navode iznesene u optužbi koju je podnijela Gambija prošlog mjeseca da je Mijanmar prekršio Konvenciju o genocidu iz 1948. godine, prenosi Fena.

Suu Kyi, koju je Zapad svojevremeno slavio ko heroinu demokratije, govorila je tridesetak minuta u sudnici u Den Haagu, braneći od optužbi mijanmarsku vojsku koja ju je godinama držala u kućnom pritvoru.

Ona je izjavila da je „operacija čišćenja“ pod vojnim vodstvom u zapadnoj državi Rakhine u augustu 2017. predstavljala odgovor na koordinirane napade militanata iz reda Rohinja na desetke policijskih stanica.

Egzodus Rohindža uslijed sukoba u Mijanmaru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

"Gambija je predstavila nepotpunu sliku koja navodi na pogrešan zaključak o činjeničnom stanju u državi Rakhine u Mijanmaru", izjavila je ona u uvodnom govoru, izlažući mijanmarsku odbranu.

Iako je Suu Kyi priznala kako je moguće da je vojska koristila nesrazmjernu silu i da su civili ubijani, ona je kazala da to ne predstavlja genocid.

"Naravno, u takvim okolnostima, genocidna namjera ne može biti jedina pretpostavka. Može li biti genocidne namjere u tome što je dio državne vlasti aktivno istražio, krivično gonio i kažnjavao vojnike i oficire optužene za krivična djela?", poručila je ona vijeću od 17 sudaca.

Više od 730.000 Rohinja pobjeglo je iz Mijanmara u Bangladeš nakon što je vojska pokrenula svoju kampanju.

Prošle je godine Mijanmar objavio da je uhapsio sedam vojnika umješanih u masakr deset Rohinja muškaraca i dječaka u selu Inn Din u septembru 2017. i da su osuđeni na deset godina zatvora i teškog rada na udaljenoj teritoriji.

Oni su jedini pripadnici snaga sigurnosti za koje je vojska navela da ih je kaznila zbog operacije iz 2017. godine. Njima je odobreno prijevremeno oslobađanje nakon što su proveli u zatvoru manje od godinu dana.

Vojska je u prošlom mjesecu saopćila da je započela sa suđenjem pred vojnim sudovima nekonkretiziranom broju vojnika zbog dešavanja u drugom selu, Gu Dar Pyin, poprištu drugog masakra deset Rohinja, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG