Dostupni linkovi

Suđenje za Štrpce: Ranisavljević tvrdi da nije vidio optužene


Železnička stanica u selu Štrpci
Železnička stanica u selu Štrpci

Bivši pripadnik snaga bosanskih Srba Nebojša Ranisavljević svedočio je u utorak u procesu za slučaj „Štrpci“ pred Višim sudom u Beogradu. On je u današnjem svedočenju izjavio da 27. februara 1993. godine nije video petoro optuženih za ubistvo 20 civila nesrpske nacionalnosti, koji su izvedeni iz voza i likvidirani u okolini Višegrada.

Ranisavljević, inače ranije osuđen pred sudom u Crnoj Gori na 15 godina zatvora za ovaj zločin, rekao je da ne ostaje pri iskazu koji je 2015. godine dao tužiocu za ratne zločine. On tvrdi da je tužilac dolazio „10 puta“ kod njega i tražio mu da svedoči protiv optuženih u ovom slučaju, te da mu je za to „nudio 300.000 evra“.

Na optuženičkoj klupi nalaze se bivši pripadnici snaga bosanskih Srba Gojko Lukić, Ljubiša i Duško Vasiljević, Jovan Lipovac i Dragana Đekić.

Ranisavljević je rekao da je zaustavljanje voza i otmicu putnika u stanici Štrpci, koja se nalazi u Bosni i Hercegovini, inicirao Milan Lukić, tadašnji vođa paravojne formacije „Osvetnici“, čija su naređenja, prema Ranisavljevićevim rečima, u to vreme svi slušali.

Milan Lukić koji je po optužnici predvodio grupu koja je počinila zločin, 2009. godine je u Haškom tribunalu osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu za ratne zločine počinjene u Višegradu, gde su ljudi živi spaljivani. Međutim, za masakr u Štrpcima mu nije suđeno.

Supruga žrtve iz voza u Štrpcima: Ubijeni zbog imena
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:57 0:00


Ranisavljević je kazao da je u Višegrad došao iz Beograda sa Mićom Jovičićem, takođe dobrovoljcem, a da im je po dolasku u kasarnu Lukić rekao da pođu s njim, iako im nije rekao kuda i kojim poslom idu. Rekao je da je u Lukićevoj grupi bilo između 15 i 20 vojnika.

„Tek kad smo stigli na stanicu u Štrpcima, ukapirali smo gde idemo. Lukiću tada niko nije smeo da se suprotstavi. Podelio je ljude u grupe i ušao u stanicu. Ne znam kako je zaustavio voz. Ja sam prvog zarobljenika kojeg su mi dali izveo napolje i uveo u kamion“, rekao je Ranisavljević, dodavši da se seća da je pojedinačno izveo tri zarobljenika.

Kada su završili sa ukrcavanjem zarobljenih civila, vratili su se istim putem i, prema rečima Nebojše Ranisavljevića, „stigli u neku školu“. Prema optužnici, to je Osnovna škola „Prelevo“ u blizini Višegrada.

„Bilo je mračno, ništa se nije videlo, pa smo osvetljavali baterijskim lampama. Milan Lukić je postrojio sve uz zid. Rečeno im je da stave na patos sve što imaju u džepovima“, rekao je Ranisavljević.

Lukić je, kako je rekao svedok, naredio da se zarobljenicima vežu ruke i vrate u kamion, ali je samo deo njih svezan, pošto, prema Ranisavljevićevim rečima, nije bilo dovoljno žice.

Kamionom su otišli do napuštene i oštećene kuće u selu Mušići.

„Izvodili smo ljude iz kamiona po dvoje ili troje. Čuli su se tupi pucnji“, rekao je Ranisavljević.

Nakon toga su, kaže, kamionom krenuli prema Višegradu i zaustavili se kod jedne kafane.

„Vozač nam je rekao: ’Ne znate ko je vozio kamion’“, rekao je Ranisavljević.

Ranisavljević je izjavio da od petoro optuženih poznaje jedino Draganu Đekić.

Ranisavljević je uhapšen u oktobru 1996. godine, a pred Višim sudom u Bijelom Polju je septembra 2002. osuđen je na 15 godina zatvora. Na slobodi je od 2011. godine.

Podsetimo, na ročištu održanom 9. decembra, svedok Krsta Papić, ratni komandant Prvog bataljona Višegradske lake pešadijske brigade Vojske Republike Srpske, takođe je promenio iskaz koji je dao 2014. godine. On je na jučerašnjem svedočenju kazao da u školi nije video okrivljenog Gojka Lukića, te da nije čuo glas optužene Dragane Đekić, kako je to ranije rekao.

Sudsko veće, na čelu sa sutkinjom Verom Vukotić, naložilo je 10. decembra da se uradi sudsko medicinsko i balističko veštačenje na okolnosti uzroka i načina smrti oštećenih Halila Zupčevića, Ilijaza Ličine, Rasima Ćorića i Rastodera Jusufa.

“Ovo veštačenje će sprovesti komisija veštaka u sastavu – veštak sudske medicine prof. dr Zoran Stanković i balističar Milan Kunjadić”, navodi se u pisanoj naredbi Sudskog veća. Rok za dostavljanje izveštaja je 30 dana.

Na ročištu u utorak svedok Nebojša Vasić, operativni tehničar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, predstavio je fotoprezentaciju Osnovne škole “Prelovo” i kuće u selu Mušići, koja je snimljena avgusta 2014. godine, po nalogu Tužilaštva za ratne zločine.

Suđenje za zločin u Štrpcima je počelo 4. marta 2019, tri i po godine od podizanja optužnice. Svi optuženi su negirali krivicu.

Optužnica protiv petoro osumnjičenih je prvi put podignuta u martu 2015. godine, nakon što su 5. decembra 2014., zajedno sa još deset lica kojima se sudi u BiH, uhapšeni u koordinisanoj akciji pravosudnih i policijskih organa Srbije i BiH.

Naredno ročište zakazano je za 27. januar 2020. godine, kada bi trebalo da svedoči Mićo Jovičić, koji je ranije u procesu pred sudom u Bosni i Hercegovini za slučaj “Štrpci” sprazumno priznao krivicu i osuđen na pet godina zatvora.

XS
SM
MD
LG