Dostupni linkovi

Podignuta optužnica za zločin u Štrpcima


Tužilaštvo Srbije za ratne zločine saopštilo je danas u Beogradu da je podiglo optužnicu protiv pet bivših pripadnika oružanih snaga Republike Srpske zbog sumnje da su pre 22 godine u Štrpcima oteli i ubili 20 putnika iz voza koji je
saobraćao na liniji Beograd-Bar.

Optužnica je podignuta protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljević, Duška Vsiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić zbog opravdane sumnje da su, kao saizvršioci, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mestima Štrpci, Prelovo i Mušići (BiH) 27. februara 1993. godine.

"Podizanjem ove optužnice je posle 22 godine od otmice 20 putnika nesrpske nacionalnosti iz voza u stanici Štrpci, načinjen prvi korak ka utvrđivanju istine o ovom događaju i ka dostizanju pravde za žrtve i njihove porodice", navelo je Tužilašto u saopštenju.

Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv još 10 osoba osumnjičenih za taj zločin.

Svih 15 osumnjičenih je uhapšeno 5. decembra 2014. godine, zajedničkom akcijom pripadnika policijskih snaga i Tužilaštva za ratne zločine Srbije i Tužilaštva BiH, piše u saopštenju.

Voz 671 na relaciji Beograd-Bar 27. februara 1993. godine zaustavila
je uniformisana grupa predvođena Milanom Lukićem i iz voza izvela 20
putnika, od kojih je 18 bilo bošnjačke nacionalnosti, jedan hrvatske
nacionalnosti i jedna osoba afro-azijskog porekla.

Putnici su potom odvedeni u obližnje selo u opštini Višegrad i ubijeni.

Od 20 otetih putnika, 18 je bilo bošnjačke nacionalnosti, jedan hrvatske nacionalnosti i jedna osoba afro-azijskog porekla.

Haški Tribunal osudio je Lukića na doživotni zatvor zbog zločina protiv čovečnosti nad Bošnjacima u Višegradu, počinjenih od 1992. godine do 1994. godine.

Viši sud u Bijelom Polju osudio je na 15 godina zatvora Nebojšu
Ranisavljevića iz Despotovca zbog otmice u Štrpcima, a Vrhovni sud
Crne Gore je potvrdio tu presudu.


XS
SM
MD
LG