Dostupni linkovi

Mostar: Opet protest pred deponijom, prijeti nova blokada


Transparenti sa protesta pred deponijom, 1. decembar 2019.
Transparenti sa protesta pred deponijom, 1. decembar 2019.

Par stotina građana mostarskih prigradskih naselja Bijelo Polje i Vrapčići, ali i stanovnika drugih dijelova Mostara, te članova više nevladinih organizacija, okupili su se u nedjelju pred ulazom u deponiju 'Uborak', u još jednom protestu kojim traže zatvaranje, sanaciju i izmještanje tog regionalnog odlagališta otpada.

“Mi smo se danas skupili da upozorimo još jedanput da se ne izda okolinska dozvola i da se dogovorimo za četvrtak šta ćemo raditi. Po slušanju naroda, ovdje mislim da će biti blokada i da se neće više dozvoliti odlaganje smeća”, izjavio je Nijaz Hodžić, potpredsjednik Udruženja građana “Jer nas se tiče”, nastalog iz istoimene građanske inicijative na društvenim mrežama, koja okuplja mještane sjevernih mostarskih naselja koji žive uz deponiju.

Nastavlja se blokada deponije u Mostaru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

U sredu, 4. decembra ističe okolinska dozvola koju je Ministarstvo okoliša i turizma bh. entiteta Federacija BiH odbilo produžiti mostarskom Javnom preduzeću Deponija d.o.o Mostar.

“Danas smo se okupili prvenstveno da ukažemo još jedanput Ministarstvu okoliša i turizma da ne izdaju okolinsku dozvolu za novo proširenje deponije, odnosno da ova deponija više završi sa radom 4. decembra 2019. godine”, dodao je Hodžić.

U pisanoj izjavi medijima, Federalno ministarstvo okoliša i turizma najavilo je da neće izdati produženje okolinske dozvole deponiji, jer ta firma “opet nije dostavila svu potrebnu dokumentaciju propisanu zakonom, kako bi dobila okolišnu dozvolu”. To znači da će nadležna Federalna inspekcija 4. decembra izaći na teren i zapečatiti deponiju.

Prije nekoliko dana, Vlada Federacije BiH je dala preporuku Federalnoj inspekciji da zbog javnog interesa ne zatvara deponiju, dok se ne riješe prethodna pitanja i dobije sva potrebna dokumentacija.

Međutim, iz Udruženja građana “Jer nas se tiče” su još ranije najavili da će, ako deponija ne bude zatvorena 4. decembra, opet blokirati odlagalište i spriječiti dovoz smeća.

“Četvrtog decembra neće se više ovdje odlagati smeće, znači nova blokada”, rekao je Hodžić, odgovarajući na pitanja novinara o tome šta će se dogoditi na dan isteka okolinske dozvole.

Udruženje je najavilo blokadu uprkos tome što se prikupljeno smeće sa područja Mostara i mostarske regije, u slučaju zatvaranja deponije, nema gdje odlagati. Građani za to okrivljavaju vlasti koje, kako tvrde, ništa nisu poduzele na dogovorenom iznalaženju nove lokacije za deponiju.

Građani ispred deponije
Građani ispred deponije

Nijaz Hodžić je institucije optužio za “nerad”, rekavši da je za šest mjeseci samo jednom zasjedala mješovita komisija za pronalazak novog lokaliteta za deponiju.

“Mi ako hoćemo naći novu lokaciju i urediti sve potrebne papire, prvo treba naći adekvatnu lokaciju gdje neće smetati nikom, gdje neće smetati podzemnim vodama. To, naravno, u Ministarstvu građenja Hercegovačko-neretvanskog kantona i Urbanističkom odjelu Grada Mostara znaju svaki lokalitet na području Grada Mostara. Oni tačno znaju gdje su vode, gdje nisu vode, gdje su kuće, gdje nisu kuće blizu ili neki drugi, privredni objekti, bolnice, kasarne, škole, sve oni imaju to već ucrtano i nije problem uopšte naći lokaciju, problem je samo rada”, izjavio je Hodžić.

Deponija Uborak kod Mostara
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:23 0:00

Mještani naselja Bijelo Polje i Vrapčići su 10. juna prvi put blokirali ulaz u deponiju i ta blokada je trajala skoro jedanaest dana. Za to vrijeme grad Mostar i prigradska naselja su bukvalno bili zatrpani smećem. Na mnogim mjestima otpad je sprječavao prolaz pješaka na trotoarima, a zdravstvene službe su upozoravale na opasnost izbijanja epidemija.

Do blokade je došlo samo nekoliko dana nakon što su krajem maja nevladine organizacije iznijele u javnost da se na deponiju odlaže mulj sa pročistača otpadnih voda u južnoj zoni grada, za kojeg se sumnjalo da sadrži opasne materije, poput bojnog otrova piralena. Mještani su tada tokom blokade isticali i da se već godinama na deponiju odlažu i animalni, te medicinski otpad.

Blokada je okončana nakon višestrukih pregovora sa Gradskom upravom, na čelu sa gradonačelnikom Ljubom Bešlićem (iz Hrvatske demokratske zajednice - HDZ BiH), kada je dogovoreno da se formira posebna komisija predstavnika vlasti i građana, koja će raditi na iznalaženju nove lokacije za deponiju.

XS
SM
MD
LG