Dostupni linkovi

Pravni stručnjaci na saslušanju u slučaju opoziva Trumpa


Jedan od profesora ustavnog prava koji su svjedočili pred Kongresom
Jedan od profesora ustavnog prava koji su svjedočili pred Kongresom

Postupci američkog predsjednika Donalda Trumpa da od Ukrajine traži da pokrene istragu od koje bi mogao imati političku korist, predstavljaju djelo vrijedno opoziva, smatraju stručnjaci ustavnog prava koje su demokratski zastupnici u Kongresu pozvali da svjedoče.

Tokom rasprave Odbora za pravosuđe, tri profesora prava koje su izabrale Demokrate, Michael Gerhardt, Pamela Karlan i Noah Feldman jasno su izjavili kako vjeruju da Trumpovi potezi predstavljaju djela vrijedna opoziva, uključujući zloupotrebu vlasti, mito, opstrukciju Kongresa i opstrukciju pravde.

Profesor prava kojeg su izabrale Trumpovi Republikanci, Jonathan Turley, ne slaže se sa zaključcima svojih kolega, rekavši da je istraga o opozivu "promašena" i "ubrzana" te da nedostaju svjedočenja ljudi koji su imali izravno znanje o relevantnim događajima, dodavši da trenutni dokazi ne pokazuju da je Trump počinio "jasno krivično djelo", prenosi Reuters.

Cijeli proces opoziva fokusiran je na to da li je američki predsjednik Donald Trump prijetio povlačenjem vojne pomoći Ukrajini u zamjenu da vlasti u Kijevu pokrenu istragu protiv njegovog političkog rivala i za sada najizglednijeg kandidata demokratske stranke za predsjedničke izbore 2020. Joe Bidena i njegovog sina Huntera, koji je bio angažovan u odboru direktora ukrajinske energetske kompanije.

U središtu procesa je telefonski poziv od 25. jula između američkog predsjednika i u to vrijeme novoizabranog predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Razgovor dva lidera desio se nakon što je Trump naredio zamrzavanje skoro četiri stotine miliona dolara američke pomoći Ukrajini.

Tokom razgovora Trump je vršio pritisak na Zelenskog da pokrene istragu o Bidenovima.

Informacije o telefonskom pozivu postale su javne nakon izvještaja neimenovanog zviždača u kojem se navodi da je Trump iskoristio svoj položaj kako bi zatražio miješanje strane države u predsjedničke izbore 2020. godine.

Saslušanje pravnih stručnjaka održano je kako bi se ustanovilo da li se Trumpove radnje mogu okarakterisati kao "visoki zločini i prekršaji", (high crimes and misdemeanors) što je prekršaj koji može dovesti do opoziva.

'High crimes and misdemenaors' je termin koji je proizašao iz britanske pravne tradicije, odnosno predstavlja prekršaj koji je parlament Britanije koristio pri uklanjanju kraljevskih dužnosnika.

U suštini, ovaj prekršaj znači zloupotrebu ovlasti visokog javnog dužnosnika, no ova odredba ne uključuje nužno i kršenje običnog krivičnog zakona. Pojednostavljeno, kršenje ove odredbe proizilazi iz 'djela koja dolaze od nedoličnog ponašanja javnih zvaničnika ili drugim riječima, iz kršenja ili zloupotrebe povjerenja javnosti'.

Odbor za pravosuđe također je imao priliku čuti profesora prava o tome kako se Trumpovi postupci uspoređuju s postupcima dvojice bivših predsjednika - republikanca Richarda Nixona, koji je podnio ostavku nakon što je Dom pokrenuo postupak opoziva, i demokrate Billa Clintona, kojeg je Dom želio smijeniti, ali Senat nije pristao.

XS
SM
MD
LG