Dostupni linkovi

Ambasada Rusije u BiH: Ne delimo stavove partnera u PIC jer su pogrešni i pristrasni 


Sastanak zemalja članica Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira BiH
Sastanak zemalja članica Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira BiH

Rusija se nije složila sa komunikeom donetim posle dvodnevnog zasedanja političkih direktora zemalja članica Upravnog odbora Saveta za primenu mira (PIC) u BiH, saopštila je iz Ambasade Rusije u Sarajevu, prenosi agencija Beta.

"Nismo smatrali mogućim da podržimo veliki deo ocena i poruka u dokumentu, ne delimo stavove naših partnera u Upravnom odboru o situaciji u zemlji, ne slažemo se s njihovim stavovima koji su, prema našem mišljenju, pristrasni, ne uzimaju u obzir stvarnu situaciju u zemlji i otvoreno prećutkuju aktuelne probleme", ocenjeno je u ruskom saopštenju.

Ruska ambasada u BiH je ocenila da komunike UO PIC "ne doprinosi unapređivanju unutrašnjeg političkog dijaloga u zemlji, kao ni procesu pomirenja".

"Pristrasnost ovog komunikea, pogrešno tumačenje razloga i posledica unutrašnjih političkih neslaganja još viša otežavaju, sam po sebi, komplikovan proces traženja načina osiguranja međuetničkog pomirenja", navodi se u saopštenju ruske ambasade.

Ambasada Rusije su pozdravili konkretne korake radi što skorijeg završetka procesa formiranja Saveta ministara BiH, ocenivši da je više od godinu dana od opštih izbora "uzalud izgubljeno na ovo isključivo tehničko pitanje".

"Očigledno je da veštačko uslovljavanje, koje nema nikakvih veza sa suštinom tog procesa previše koštalo državu, njene narode i državljane", stoji u saopštenju.

Ruska ambasada je pozvala da se preduzmu dodatni napori radi formiranja vlasti u Federaciji BiH, "na osnovu izražene volje naroda, kao i u skladu sa njihovim ravnopravnim interesima".

Navodeći da "žali zbog selektivnog pristupa naših partnera prema poštovanju osnovnih načela Dejtonskog mirovnog sporazuma", Ambasada Rusije u BiH je navela da je "ne može prihvatiti veštačku težnju ka centralizaciji i unitarizaciji države, što je u suprotnosti sa logikom Ustava i voljom naroda BiH".

"Ubeđeni smo da ne postoji alternativa dejtonskim postulatima jednakopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta, uz njihova široka ustavna ovlašćenja kao i dijalogu, kompromisu i konsenzusu između njih", piše u saopštenju.

Upravo njihovo sprovođenje, dodaje se, Rusija smatra osnovom za čvrsti mir, stabilnost i svestrani razvoj u Bosni i Hercegovini.

Ruska ambasada je još navela da "ne smatra problematičnim" zaključke usvojene 11. novembra na posebnoj sednici Narodne skupštine RS, navodeći da entitetski parlament "ima i pravo i obavezu da razmatra pitanja koja su značajna za RS".

"Nažalost, naši partneri u Upravnom odboru nisu našli hrabrost da na pravi način kvalifikuju Deklaraciju Kongresa SDA od 14. septembra, smatrajući za bolje da prećute taj antidejtonski čin, koji je zapravo izazvao takvu reakciju od RS", piše u saopštenju.

Ambasada Rusije smatra da UO PIC "nije nadležan za razmatranje takvih pitanja kao što institucionalni aspekti spoljne ekonomske migracije".

Ocenjeno je da je migranstka kriza u BiH "veštački izazvana" i da je u vezi sa, pre svega, "odsustvom želje EU da objektivno proceni uzroke" i predlaže realna rešenja.

Smeštaj u BiH ekonomskih migranata, kojim je EU već dozvolila da prođu kroz njenu teritoriju, pre nego su oni stigli na područje BiH, dodaje se, nije rešenje tog pitanja.

"Mi smo zabrinuti zbog ozbiljnih problema koja kriza stvara za lokalno stanovništvo. Ne delimo tezu o tome da BiH ima obavezu da snosi svoj deo tereta. Konačna destinacija migranata jeste Zapadna Evropa, a ne BiH", navela je ruska ambasada u BiH.

Ambasada Rusije u Sarajevu izrazila je žaljenje što "međunarodna zajednica u BiH iz godine u godinu prikazuje sve manje jedinstva u vezi sa primenom Dejtonskog sporazuma, koji ostaje temelj za funkcionisanje BiH bez alternative".

"Njegovo veštačko podmetanje uz druge recepte, neproverene i nametnute izvana, je kontraproduktivno", navedeno je u saopštenju Ambasade Rusije u BiH.

XS
SM
MD
LG