Dostupni linkovi

Protest ispred Parlamenta FBiH zbog štićenika Zavoda Pazarić


Sa protesta ispred Parlamenta FBiH
Sa protesta ispred Parlamenta FBiH

U Sarajevu je održan protest ispred Parlamenta Federacije BiH (FBiH). Okupilo se stotinjak građana koji su došli zbog objavljivanja šokantnih fotografija koje je danas (20. novembar) pokazala zastupnica Sabina Ćudić, a na kojima se vide djeca vezana za namještaj i radijatore.

Za četvrtak (21. novembar) u 12 sati najavili su novo okupljanje.

Na jednom od transparenata na protestu u srijedu pisalo je 'Šta da su vaša djeca u pitanju, ko će vas svezati'?.

Kako je javio novinar Radija Slobodna Evropa (RSE), jedan od građana koji je želio ostati anoniman rekao je za RSE da su fotografije šokantne te da je nedopustivo vezati djecu.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH zadužio je danas na sjednici radno tijelo da u roku od sedam dana provjeri sve navode o stanju u Zavodu za mentalno zbrinjavanje invalidne djece Pazarić, kao i da prikupi nalaze svih inspekcija koje su do sada odlazile u taj zavod i o svemu tome obavijesti Zastupnički dom radi odgovarajuće reakcije.

Taj zaključak predložio je predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović nakon što je zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić iznijela nove šokantne tvrdnje o stanju u kojem su djeca štićenici Zavoda u Pazariću, koji pokazuju, kako je rekla, da se bolesna djeca vežu za radijatore ili da im se daju lijekovi nedozvoljeni za njihov uzrast.

Iz Zavoda Pazarić: Čija smo briga?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:04 0:00

Direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Redžep Salić u obraćanju medijima u srijedu poslijepodne je komentarisao fotografije koje je danas objavila zastupnica u Parlamentu Federacije Sabina Ćudić.

Kako je rekao, neće dozvoliti da se djece koriste u političke svrhe.

XS
SM
MD
LG