Dostupni linkovi

Vlada FBiH šalje inspekciju u Zavod Pazarić


Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike Federacije BiH
Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike Federacije BiH

Vlada Federacije BiH je odlučila poslati Federalnu finansijsku policiju, Poreznu upravu i Federalnu upravu za inspekcijske poslove u Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Oni trebaju u roku od sedam dana da dostave objedinjen izvještaj o stanju u Zavodu u Pazariću nakon nedavnog dramatičnog istupa direktora Redžepa Salića u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, kada je on pred poslanicima rekao da je kao novi rukovodilac zatekao velike nezakonitosti prethodne uprave i loše uslove za štićenike u nekim od objekata Zavoda.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača izjavio je kako je Vlada Federacije BiH tražila najbolje rješenje za Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, nakon što su na sjednici Federalnog parlamenta izneseni zapanjujući podaci.

On je rekao da je nakon velikog interesovanja javnosti za stanje u Zavodu Pazarić, s obzirom da se radi o velikom broju djece, bila obaveza Vlade FBiH da vidi šta je suštinski problem.

"Zatražili smo da se svi zavodi i upravni odbori zavoda očituju o izvještajima. Svi su potvrdili izvejštaje, jedino je ostao Zavod Pazarić. S obzirom na važnost ovog pitanja, današnja sjednica Vlade bila je vrlo dinamična, vodila se konstruktivna rasprava i tražilo se najbolje rješenje. Zaključak Vlade je da se u Zavod Pazarić pošalje finansijska inspekcija, Poreska uprava i Federalna uprava za inspekcijske poslove. Zadužena su također i nadležna ministarstva, konkretno ministarstva zdravstva, obrazovanja i pravde da dostave segmente iz svoje nadležnosti. Nakon što nam nadležna tijela dostave sve informacije koje prikupe onda će se one razmatrati na Vladi", kazao je Drljača.

Vlada FBiH će, kako je to saopšteno na konferenciji za medije, raditi na utvrđivanju činjeničnog stanja tako što će prethodno prikupiti sve neophodne informacije.

Ministar Drljača navodi kako postoje određene indicije da je prilikom gradnje nekih od objekata u sklopu Zavoda Pazarić bilo nezakonitosti.

"To su samo indicije i na osnovu njih Upravni odbor je dao nalog direktoru da informiše nadležne istražne organe i oni već na tome rade", kaže Drljača.

XS
SM
MD
LG