Dostupni linkovi

Vučić sa Lukašenkom: Stajemo sa kupovinom oružja


Lukašenko: Poštujemo želju Srbije da uđe u EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

Lukašenko: Poštujemo želju Srbije da uđe u EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija ići na dodatnu reformu vojske, ali je naveo da "to ne znači dodatnu kupovinu oružja, kako to naši ljudi obično misle", već naprotiv, "čak ćemo da stanemo sa kupovinom oružja ali ćemo da razvijamo na pametan način kompletan sistem odbrane", rekao je Vučić dodavši da o tome može mnogo da se nauči od Belorusije.

"Bićemo mnogo snažniji nego danas, mobilniji i brži", izjavio je Vučić u zajedničkom obraćanju sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom nakon njihovog razgovora u Beogradu.

Vučić je rekao i da je doneta takva odluka i da je u utorak o tome razgovarao sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem.

Lukašenko je prethodno ocenio da je Srbiji je potrebna „mobilna i jaka vojska“, koja može da deluje.

"Govorio sam to i Miloševiću (Slobodanu, bivšem predsedniku Savezne Republike Jugoslavije) i ostalima posle njega - i počeli ste da radite na tome", rekao je Lukašenko na konferenciji sa Vučićem.

Belorusija poštuje želju Srbije da uđe u EU

Predsednik Belorusije je rekao i da pozdravlja to što je Srbija potpisala sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU), ali i da podržava želju Srbije da se priključi Evropskoj Uniji.

„Belorusija od 1. februara 2020. preuzima predsedavanje EEU, iskoristite to“, rekao je Lukašenko, čija zemlja je članica EAEU.

On je dodao da Belorusija podržava put Srbije u Evropsku uniju (EU) i da želi Srbiji "da sa dostojanstvom uđe u tu zajednicu". Lukašenko je rekao da će Srbija znati da odluči šta je za nju bolje ukoliko se nađe pre ultimatumom da odabere između EU i EAEU.

“Leti se sa dva krila, to je naša sudbina”, kazao je on, dodavši da Rusija, Kina, Belorusija žele da imaju dobre odnose sa zemljama EU.

“Mi razumemo vašu situaciju, 70 posto vaše robne razmene je sa EU. Sumnjam da neko može da vam zameni to“, kazao je Lukašenko.

“Ako nas budete podržavali, kao mi vas, nikakva unija nam neće biti ni potrebna za saradnju. Srbija će naći sreću i u EU i u EAEU”, rekao je Lukašenko.

Sastanak Lukašenka i Vučića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Lukašenko: Slično gledamo na dešavanja u svetu

Predsednik Belorusije je kazao i da su srpski i beloruski narod "ujedinjeni vekovnim vezama i zajedničkim vizijama budućnosti".

"Slično gledamo na svetska dešavanja i podržavamo teritorijalni integritet Srbije. Ako možemo da pomognemo, recite. Mi računamo na podršku Srbije za po nas principijalna pitanja", rekao je Lukašenko.

Govoreći o robnoj razmeni između Srbije i Belorusije, Lukašenko je rekao da je nivo robne razmene „pao u maloj meri“, ali da ima još vremena da se to popravi do kraja godine.

„Nadoknadićemo to, siguran sam“, rekao je Lukašenko.

On je rekao da su beloruski trolejbusi i autobusi postali bitan deo saobraćaja u Beogradu.

O budućnosti EU

Na konferenciji za novinare, Lukašenko se osvrnuo i na budućnost EU. On je kazao da se protivi izlasku Velike Britanije iz Unije i da podržava celovitost te zajednice.

„Ako se EU sruši, srušiće se ceo sistem. Hteli mi to ili ne, ne smemo da uništimo EU“, rekao je Lukašenko.

Vučić: Lukašenkova Belorusija nikad nije glasala protiv Srbije

Poseta predsednika Lukašenka biće injekcija za razvoja naših bilaterlanih ekonomskih odnosa, pošto su naši politički odnosi odlični, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanaka sa beloruskim kolegom.

„Otkako je predsednik Lukašenko na čelu Belorusije, nikada se nije desilo da Belorusija glasa na štetu Srbije“, rekao je Vučić.

On je dodao da Belorusija uvek može da računa na podršku Srbije, kao što je Srbija od zvaničnog Minska uvek imala podršku po pitanju Kosova.

Vučić se zahvalio Lukašenku zbog toga što je 1999. godine, tokom NATO intervencije, bio jedini svetki lider koji je došao u Srbiju.

Ako nas budete podržavali, kao mi vas, nikakva unija nam neće biti ni potrebna za saradnju: Lukašenko
Ako nas budete podržavali, kao mi vas, nikakva unija nam neće biti ni potrebna za saradnju: Lukašenko

Prema Vučićevim rečima, za vreme prethodnog srpskog rukovodstva, Lukašenko je privatno posetio Srbiju, a tadašnji predsednik Srbije je izrazio želju da se tajno sastane sa Lukašenkom, što je beloruski predsednik odbio.

"Mene ne interesuje šta će razne budale da govore u ovoj i u nekim drugim zemljama. Mene interesuje šta je to što mogu da uradim za srpski narod. Mene interesuje da uvek kažem hvala za to što je Lukašenko uvek podržavao Srbiju na najbolji mogući način. Srećan sam što danas živim u zemlji koja se svojim prijateljima ponosi i ne stidi ih se", rekao je Vučić.

On je napomenuo da su Srbija i Belorusija iskreni prijatelji.

Vučić je kazao da je sa Lukašenkom imao dobre razgovore o saradnji u gotovo o svim sferama.

On je pozvao beloruske kompanije da više svojih proizvoda plasiraju na trižište Srbije.

"Mi smo kupili ne mali broj mašina beloruske proizvodnje za naše vatrogansce i naše kopove u Majdanpeku i Boru. Kod nas su tenderske procedure, ali mi smo uvek spremni da pronađemo način kako da, ukoliko je istog kvaliteta i ista cena, kupimo ono što proizvode 'Maz', 'Belaz' i mnoge druge beloruske kompanije", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je najavio dodatnu reformu Vojske Srbije, koja će, prema njegovim rečima, u sistemskom smislu biti još mobilnija i brža.

"To ne znači kupovinu oružja, naprotiv, staćemo sa tim, ali ćemo da razvijamo kompletan sistem odbrane na pametan način", rekao je Vučić.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko nastavio je u utorak posetu Srbiji, gde se sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Lukašenko u parlamentu: Belorusija uvek bila na strani Srbije

Lukašenko se tokom drugog dana poasete Srbiji obratio i poslanicima u Parlamentu, gde je rekao da je "Belorusija uvek na strani Srbije po pitanju njenog teritorijalnog integriteta”.

On je rekao i da njegova poseta Beogradu ima poseban značaj za njega, jer je pre tačno 25 godina posetio “drugačiji Beograd, kako bih izrazio podršku Belorusije bratskom srpskom narodu”, tokom “neljudske agresije NATO-a“ 1999. godine, kada je “poginulo na hiljade nevinih ljudi”.

“Tada smo bili pored vas i podržavali vas na razne načine”, rekao je Lukašenko.

On je poželeo narodnim poslanicima da uspešno polože “važan ispit pred narodom” na predstojećim parlamentarnim izborima koji će biti održani u Srbiji na proleće 2020. godine.

“Nemojte da se borite jedni protiv drugih u Srbiji. Srbija je jedini oslonac nakon raspada Jugoslavije. Mi smo zavideli vašem razvoju, ekonomiji i redu koji ste imali u društvu”, rekao je Lukašenko i pozvao predstavnike političkih stranaka u Srbiji da “budu jedno”.

“I Srbija i Belorusija imaju dosta protivnika ono nas, zato treba da se ujedinimo i sačuvamo zemlju i narod. Želim vam da dostojanstveno održite izbore”, rekao je Lukašenko.

Obraćanje Lukašenka u Narodnoj skupštini Srbije
Obraćanje Lukašenka u Narodnoj skupštini Srbije

O izborima u Belorusiji

Tokom obraćanja srpskim poslanicima u Narodnoj skupštini Lukašenko se osvrnuo na nedavno održane parlamentarne izbore u Belorusiji, rekavši da parlamentarne slobode tamo ne mogu biti veće.

“Jedni su bili oduševljeni našim izborima, a drugi su rekli da su neregularni i nedemokratski, pošto opozicija nije ušla u parlament. To je čista glupost”, rekao je Lukašenko.

On je dodao da je želeo da ima poslanike opozicije u parlamentu, ali da nije mogao da ih dovede, pošto su imali tri posto glasova.

“Naša opozicija živi od toga što dobijaju grantove od američkih fondova. Oni ništa ne rade, a žive u lepim kućama, i to narod vidi”, rekao je Lukašenko.

Potpisan niz sporazuma

Delegacije Srbije i Belorusije su u prisustvu Lukašenka i Vučića razmenile niz potpisanih bilateralnih dokumenata. Između ostalog, razmenjeni su bilateralni sporazumi o izručenju i o naučnoj i tehnološkoj saradnji, program saradnje u oblasti obrazovanja u 2020. godini, memorandum o razumevanju u oblasti inovacija i digitalnih tehnologija, sporazum o saradnji SANU i Nacionalne akademije nauka Belorusije, dva sporazuma između banke, Poštanske štedionice i Belarus banke.

Potpisan je, između ostalog, i bilateralni sporazum o obrazovanju
Potpisan je, između ostalog, i bilateralni sporazum o obrazovanju

Takođe, Privredna komora Srbije u saradnji sa Beloruskom trgovinsko-industrijskom komorom i Ambasadom Belorusije u Beogradu organizuje i poslovni forum sa ciljem razvoja privredne saradnje dve zemlje.

Lukašenko je u ponedeljak doputovao u Beograd, gde ga je na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao predsednik Vučić. Oni su potom položili vence na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.

Beloruske donacije Srbiji

Predsednici Belorusije i Srbije Lukašenko i Vučić poslednji put su se susreli u Minsku u Belorusiji u junu 2019. godine. Tada se Vučić zahvalio Lukašenku na tome što Belorusija nije priznala Kosovo, kao i na donaciji četiri polovna MiG-a 29 i niskim cenama za njihov remont.

Belorusija je Vojsci Srbije donirala četiri polovna aviona MiG-a 29, koji su u februaru 2019. predstavljeni u Belorusiji. Oni će, prema ranijim najavama zvaničnika, Srbiji biti isporučeni početkom 2021. nakon remonta i modernizacije.

Srpski MiG 29 iz Belorusije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Detalji ove donacije, međutim, za javnost su nepoznati jer je Ministarstvo odbrane Srbije ugovore o donaciji vojne opreme označilo kao "tajne".

Radio Slobodna Evropa (RSE) se obratio Ministarstvu odbrane Srbije u avgustu 2019. sa zahtevom za kopije ugovora o donaciji Belorusije Vojsci Srbije četiri polovna aviona MIG-29 u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Ministarstvo je u svom rešenju u septembru 2019. odbilo da dostavi kopije dokumenata navodeći kao razlog da traženi ugovori "sadrže strane tajne podatke odnosno podatke koji su Republici Srbiji povereni od strane druge države, uz obavezu da ih čuva kao tajne".

Unapređenje saradnje u oblasti odbrane između Srbije i Belorusije najavio je u junu 2019. predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kada se sastao sa beloruskim ministrom odbrane Andrejem Ravkovom. Ovaj susret organizovan je tokom održavanja zajedničke vojne vežbe Rusije, Belorusije i Srbije "Slovensko bratstvo – 2019“, u kojoj pripadnici Vojske Srbije učestvuju od 2015. godine.

XS
SM
MD
LG