Dostupni linkovi

Izbori u Belorusiji: Opozicija ukazuje na masovne zloupotrebe


Izbori u Belorusiji
Izbori u Belorusiji

Opozicija u Belorusiji je osudila masovne zloupotrebe tokom parlamentarnih izbora u nedelju.

U nedelju je već je zabeleženo 500 kršenja propisa. Stranke ukazuju da zvaničnici naduvavaju broj birača na glasačkim mestima u odnosu na broj koji su prebrojali posmatrači.

Aktivisti za odbranu ljudskih prava koji prate odvijanje glasanja rekli su da su isterani s glasačkih mesta, i da im je zabranjeno fotografisanje.

Jedan nezavisni posmatrač snimio je ženu koja je pokušala da hrpu glasačkih listića nagura u glasačku kutiju na biračkom mestu u Brestu, na granici s Poljskom. Na tu prijavu je Lidzia Jarmošina, predsednica Centralna izborne komisije, odgovorila zahtevom da se tom posmatraču oduzme akreditacija.

Jarmošina koja je već 23 godine na čelu Centralne izborne komisije, odbacila je kao neistinite izveštaje o tome da je studentima univerziteta blo rečeno ili da glasaju, ili će "imati problema", uključujući iseljevanje iz studentskih domova.

Aleksej Janukevič, potpredsednik opozicione stranke "Beloruski narodni front", rekao je za Frans pres da su vlasti izabrale "poznati scenario falsifikovanja".

Po zvaničnim podacima, čak više od 45 odsto od 6,8 miliona glasača je glasalo do podneva birajući 110 budućih poslanika donjeg doma Parlamenta među 500 kandidata.

Međutim, građani imaju malo izbora pošto je 200 stranačkih kandidata, među kojima i neki od opozicionih favorita za poslanike, isključeno sa izbora jer navodno nisu ispunili administrativne zahteve, piše engleski sajt RSE.

Lukašenko najavljuje kandidaturu za novi mandat

Ni jedne izbore u Belorusiji do sada međunarodni posmatrači nisu ocenili kao slobodne i pravedne, piše agencija AFP, dok je OEBS najavio da će svoju ocenu izbora izneti već u ponedeljak, 18. novembra.

"Ako društvo ne voli kako predsednik organizuje glasanje, mogu da biraju novog iduće godine", rekao je Aleksandar Lukašenko u nedelju.

Emigrantkinja iz Bjelorusije: Tamo je potpuna diktatura
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00


Potvrdio je da će se kandidovati na predsedničkim izborima 2020. kada će šezdesetpetogodišnji Lukašenko koji vodi Belorusiju bez prekida od 1994. godine, završiti svoj peti uzastopni mandat.

On je rekao da ga naravno interesuje kako će Zapad gledati na izbore, ali da "nema običaj da se sekira zbog toga".

Nazvan poslednjim diktatorom u Evropi, Lukašenko 25 godina neprikosnoveno vodi tu bivšu sovjetsku republiku.

Lukašenko je nedavno ponovo pokušao približavanje Evropskoj uniji (EU) koja otvoreno osuđuje njegovu zemlju zbog kršenja ljudskih prava i gušenja opozicije i medija.

On je ove nedelje posetio Austriju, prvu zemlju EU u poslednje tri godine, i branio se od optužbi da narušava demokratske slobode pozivajući na jačanje političkih i ekonomskih veza.

Portparolka EU Maja Kocijančić rekla je da Evropa prati pažljivo izbore u Belorusiji i da želi da budu pravedni i transparentni, uz poštovanje međunarodnih standarda.

XS
SM
MD
LG