Dostupni linkovi

Lukašenko u Beogradu


Vučić i Lukašenko položili vence na Groblju oslobodilaca Beograda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Vučić i Lukašenko položili vence na Groblju oslobodilaca Beograda

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko stigao je u ponedeljak, 2. decembra, u dvodnevnu posetu Srbiji. Lukašenko je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem položio vence na Spomen groblju oslobodilaca Beograda i Spomenik Crvenoarmejcu.

Za utorak je predviđen sastanak dvojice predsednika, kao i potpisivanje bilateralnih sporazuma između dve države, a sa Lukašenkom u Srbiji borave i ministri i delegacija privrednika.

‘Odlični odnosi Srbije i Belorusije’

Ministri spoljnih poslova Srbije i Belorusije, Ivica Dačić i Vladimir Makej, ocenili su tokom susreta u Beogradu da su bilateralni odnosi odlični.

Konstatovali su "visok nivo saradnje na političkom, ekonomskom i međunarodnom planu, kao i u oblasti parlamentarne, vojne i vojno-tehničke saradnje", piše u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dačić je posebno zahvalio zbog principijelne podrške Belorusije Srbiji u vezi s pitanjem Kosova, a Makej istakao da Srbija može i ubuduće da računa na tu podršku njegove zemlje.

Beloruske vojne donacije Srbiji „tajna“

Predsednici Belorusije i Srbije Lukašenko i Vučić poslednji put su se susreli u Minsku u Belorusiji u junu 2019. godine. Tada se Vučić zahvalio Lukašenku na tome što Belorusija nije priznala Kosovo, kao i na donaciji četiri polovna MiG-a 29 i niskim cenama za njihov remont.

Belorusija je Vojsci Srbije donirala četiri polovna aviona MiG-a 29, koji su u februaru 2019. predstavljeni u Belorusiji. Oni će, prema ranijim najavama zvaničnika, Srbiji biti isporučeni početkom 2021. nakon remonta i modernizacije.

Srpski MiG 29 iz Belorusije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Detalji ove donacije, međutim, za javnost su nepoznati jer je Ministarstvo odbrane Srbije ugovore o donaciji vojne opreme označilo kao „tajne“.

Radio Slobodna Evropa (RSE) se obratio Ministarstvu odbrane Srbije u avgustu 2019. sa zahtevom za kopije ugovora o donaciji Belorusije Vojsci Srbije četiri polovna aviona MIG-29 u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Ministarstvo je u svom rešenju u septembru 2019. odbilo da dostavi kopije dokumenata navodeći kao razlog da traženi ugovori "sadrže strane tajne podatke odnosno podatke koji su Republici Srbiji povereni od strane druge države, uz obavezu da ih čuva kao tajne".

"Davanje informacija trećim zemljama, odnosno fizičkom i pravnom licu ne može se vršiti u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka. Iz navedenih razloga, ugovori su poverljivi", navodi se u rešenju ministarstva dostavljenom RSE.

U međuvremenu, Poverenik za informacije od javnog značaja poništio je rešenje Ministarstva odbrane Srbije i naložio da se predmet vrati na ponovni postupak, jer Ministarstvo nije postupilo u skladu sa zakonom.

Unapređenje saradnje u oblasti odbrane između Srbije i Belorusije najavio je u junu 2019. predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kada se sastao sa beloruskim ministrom odbrane Andrejem Ravkovom. Ovaj susret organizovan je tokom održavanja zajedničke vojne vežbe Rusije, Belorusije i Srbije "Slovensko bratstvo – 2019“, u kojoj pripadnici Vojske Srbije učestvuju od 2015. godine.

XS
SM
MD
LG