Dostupni linkovi

Hrvatska: Dogovor sindikata i Vlade, prekida se štrajka u školama


Jedan od protesta zaposlenih u prosveti u Hrvatskoj
Jedan od protesta zaposlenih u prosveti u Hrvatskoj

Predstavnici sindikata i Vlade Hrvatske danas, 2. decembra, su postigli dogovor o prekidu štrajka u školama, objavio je na konferenciji za medije hrvatski premijer Andrej Plenković.

"Postignut je kvalitetan kompromis i od sutra se prekida štrajk", izjavio je Plenković posle sastanka sa sindikatima u sedištu vlade u Zagrebu.

Branimir Mihalinec, šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama nakon 36 dana štrajka i pregovora, rekao je da su definisali dobro kompromisno rešenje i da su sindikati postigli konačni cilj.

"To je nadoknada zaostajanja plaća za ostalim javnim službama od 6,11 posto, koju smo razlomili u tri koraka i konačni cilj je koeficijent 1,406 koji će biti realiziran za godinu i mjesec dana. Dogovorili smo i dodatke za plaće za nenastavno osoblje, koje će imati jednake dodatke kao i nastavno osoblje kroz koeficijent 3+1+2", rekao je Mihalinec, a prenosi televizija N1.

Naglasio je da se od sutra, 3. decembra, štrajk u osnovnim i srednjim školama širom Hrvatske, koji traje od 10. oktobra, zaustavlja.

"Sutra se učenici, nastavnici, učitelji, odgajatelji, tete kuharice, spremačice, svi vraćaju na svoja radna mjesta i redovno odrađuju svoj posao", rekao je Mihalinec.

Vlada i sindikati su postigli dogovor prema kojem će koeficijent biti povećan u tri navrata, tri posto od 1. decembra 2019. godine, jedan posto od 1. juna 2020. i dva posto od 1. januara 2021. godine, objavio je N1.

XS
SM
MD
LG