Dostupni linkovi

Štrajk u svim školama u Hrvatskoj


Prazni hodnici u jednoj od škola u Zagrebu, ilustrativna fotografija
Prazni hodnici u jednoj od škola u Zagrebu, ilustrativna fotografija

U osnovnim i srednjim školama Hrvatske od danas nema nastave, a predstavnici školskih sindikata najavili su totalni štrajk do ispunjenja zahteva za povećanje "koeficijenta složenosti poslova" za 6,11 odsto.

Svakodnevna obustava nastave u svim školama, umesto dosadašnjeg cirkularnog modela po kojem su svaki dan druge škole u štrajku, najavljena je kao odgovor na poslednju ponudu Vlade za prestanak štrajka koji traje već više od mesec dana, uz pretnju da od danas nastavnicima neće biti plaćeni dani u štrajku.

"Ovo je novi pritisak na Vladu da sjedne s nama za sto i riješi problem", rekao je novinarima predstavnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Branimir Mihalinec.

Naglasio je da je štrajk "prerastao u borbu za dostojanstvo i status zaposlenih u obrazovanju".

Protest zaposlenih u obrazovanju u Zagrebu 6. novembra
Protest zaposlenih u obrazovanju u Zagrebu 6. novembra

Mihalinec je najavio akciju "Potrubi za obrazovanje" 20. novembra tokom kongresa Evropske narodne stranke (EPP) u Zagrebu, čija je članica i vladajuća Hrvatska demokratska zajednica.

Za ponedeljak je najavljen veliki protest na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Mihalinec je rekao da je više od 96 odsto od oko 14.000 zaposlenih u srednjim školama koji su se izjasnili, odbilo ponudu Vlade, a 93 odsto se izjasnilo za nastavak štrajka do ispunjenja zahteva.

U osnovnim školama se na izjašnjavanje o vladinoj ponudi odazvala 31.000 zaposlenih i 96,7 odsto odbilo tu ponudu.

Sadašnji štrajk u sistemu obrazovanja je dosad najduži u Hrvatskoj i traje od 10. oktobra.

Vlada je u oktobru odbila zahtev školskih sindikata, ali je u međuvremenu najavila da će 2020. godine u tri etape povećati osnovicu za 6,12 odsto za sve zaposlene u državnim i javnim službama.

Sindikati su ocenili da se time ne rešava zaostajanje plata zaposlenih u obrazovanju i upitali Vladu kako u oktobru nije imala 400 miliona kuna godišnje za obrazovanje, a odjednom nudi 1, 7 milijardu kuna godišnje za sve javne i državne službe.

Vlada je prošle sedmice kao svoju poslednju ponudu za prekid štrajka ponudila već poznato povećanje osnovice za 6,12 odsto u tri etape tokom naredne godine za sve zaposlene u javnim i državnim službama, izradu analize celokupnog sistema plata u javnom sektoru, u okviru koje će se razmotriti i koeficijenti složenosti poslova zaposlenih u obrazovanju.

Uz to je ponuđeno da se sporazumom definiše da će, ukoliko Vlade ne promeni uredbu o koeficijentima do sredine iduće godine, zaposleni u obrazovanju od 30. juna 2020. godine dobiti dodatak na platu od dva odsto.

U slučaju da sindikati prihvate ponudu, učiteljima bi bili plaćeni dani provedeni u štrajku do 15. novembra.

Školski sindikati traže, međutim, linearno povećanje "koeficijenta složenosti poslova" za 6,11 odsto, koliko zaposleni u školama zaostaju za drugim javnim službenicima.

XS
SM
MD
LG