Dostupni linkovi

Sindikatima je 'dosta', pregovori idu dalje


S prosvjeda u Zagrebu
S prosvjeda u Zagrebu

Nakon više od mjesec dana štrajka u hrvatskim školama, sindikati u štrajku organizirali su veliki masovni prosvjed u središtu Zagreba. Sa prosvjeda je poručeno da ne odustaju od svojih zahtjeva. Razgovori sa Vladom se nastavljaju.

Gotovo 40.000 prosvjetnih radnika, koliko se po procjeni medija okupilo na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića poručio je premijeru Andreju Plenkoviću da je on kriv za prosvjed, i da ne odustaju od borbe za svoje dostojanstvo.

"Vi se, premijeru, nas doveli danas ovdje. Za ovo silno mrcvarenje već dva mjeseca učitelja, roditelja, učenika vi ste odgovorni", poručio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Branimir Mihalinec.

"Hvala roditeljima koji podržavaju štrajk, hvala baka-servisima, hvala društvenim mrežama, hvala javnosti koja je prepoznala istinu", poručila je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem. "Ovaj štrajk je rezultat dugogodišnjeg nezadovoljstva materijalnim i društvenim statusom i uvjetima rada, neuvažavanjem i podcjenjivanjem naše struke."

"Svi vi ovdje okupljeni došli ste reći – dosta! Dosta marginaliziranju obrazovanja! Dosta ignoriranju dijaloga! Dosta krivoj politici! Dosta podcjenjivanju vlastitih građana! Dosta uništavanju budućnosti naše djece", kazala je sindikalna čelnica.

Jedan od najvatrenijih govora bio je onaj vjeroučitelja u riječkoj 1. gimnaziji i vođe katoličkih skauta Marina Miletića.

"Pokušali su nas uplašiti! Pokušali su učiniti sve što mogu da odustanemo! Ali nisu uspjeli, jer je ova zemlja još uvijek zemlja hrabrih ljudi, i zato nismo odustali. Ali ova zemlja je i zemlja raznih politika, i pritom mislim na sve politike koje nas desetljećima ugnjetavaju i marginaliziraju. I ovo danas je doista svim politikama", zaključio je Miletić.

S prosvjeda u Zagrebu
S prosvjeda u Zagrebu

Premijer Andrej Plenković ne odustaje od teze da štrajk prosvjetara ima političke konotacije, jer - tvrdi - nema razloga za štrajk protiv vlade koja je u tri godine mandata povećala plaće u prosvjeti za 18 posto, dok su koeficijenti - drugo pitanje.

"Problem koeficijenata je kumulirani problem koji ne traje 3 godine i 2 mjeseca koliko traje mandat ove Vlade, nego otprilike dvadesetak godina. Dakle, da smo mi kao SDP-ova vlada smanjivala plaće, ukidala božićnicu i regres, pa da se štrajka protiv takve vlade, ja bih rekao – OK", poručio je Plenković sindikalnim liderima.

Mihalinec mu je odgovorio: "Prestanite se baviti teorijama zavjere i pitati se – tko stoji iza nas? Iza nas stoje učitelji".

Štrajk prosvjednih radnika koji traje već preko 30 dana podržali su socijaldemokrati i druge oporbene stranke lijevog centra, ali i desnopopulistički kandidati Miroslav Škoro i Mislav Kolakušić, koje podržavaju stranke desnije od Hrvatske demokratske zajednice.

Vlada nudi povišenje plaća tri puta po dva posto, međutim sindikati traže povišenje koeficijenata za izračun plaće za 6,11 posto, čime bi se, tvrde, smanjilo zaostajanje plaća u prosvjeti za plaćama drugih u javnom sektoru.

Razgovori Vlade i sindikata u štrajku se nastavljaju, a premijer Plenković uvjeren je u njihov uspjeh.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG