Dostupni linkovi

Hrvatski prosvjetari brane dignitet, rekli 'ne' na ponudu Vlade


Sa prosvjeda u Zagrebu
Sa prosvjeda u Zagrebu

Prosvjetni sindikati koji štrajkaju od 10. listopada objavili su rezultate referenduma na kojem su sudionici u štrajku odbili vladinu ponudu da im postupno povisi plaću u sljedećih 12 mjeseci za 10,43 posto.

Od preko 55.000 nastavnika i profesora u štrajku, 95 posto zaposlenih u osnovnim školama i 89 posto zaposlenih u srednjim školama odbilo je vladin prijedlog i ostaju pri zahtjevu da im se koeficijent složenosti posla povisi za 6,11 posto.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec kaže da odbijanje vladine ponude ima dvoznačnu poruku.

"Jedna je da zaposleni u odgoju i obrazovanju žele riješiti pitanje svog statusa kroz izmjene i povećanje koeficijenata. Zaposleni u odgoju i obrazovanju ne misle se cjenjkati o dodacima na plaću. Druga je poruka da je ovo odbijanje čvrsta podrška sindikatima u pregovorima da sa takvim zahtjevima idu i dalje", kazao je Mihalinec.

Mihalinec (na fotografiji na protestu u Zagrebu): 'Odbijanje vladine ponude ima dvoznačnu poruku'
Mihalinec (na fotografiji na protestu u Zagrebu): 'Odbijanje vladine ponude ima dvoznačnu poruku'

Pritisak na prosvjetare

Predsjednica Sindikata Hrvatskih učitelja Sonja Šprem kazala je da neki župani i načelnici općina vrše pritisak na prosvjetare da prekinu sa štrajkom.

"Ne radi se samo o novcu, već o vraćanju digniteta struci", komentirala je odbijanje vladinog prijedloga.

"Nakon ovakvog odgovora Vlada Republike Hrvatske mora shvatiti da su zaposlenici koji štrajkaju u učionicama i zbornicama poistovjetili koeficijent složenosti poslova sa koeficijentom dostojanstva, i da je to motiv s kojim smo ušli u štrajk", poručila je Sonja Šprem.

Reakcija sindikata nije racionalna i logična, kazao je u prvoj reakciji resorni ministar rada i socijalne skrbi Josip Aladrović:

"Mogli ste vidjeti da smo mi nekoliko puta nudili različite ponude koje ne da ispunjavaju sve financijske zahtjeve sindikata u štrajku, nego ih i premašuju. Međutim, imamo situaciju u kojoj dolazi do plebiscitarnog odbijanja takvih ponuda. Ovo nije racionalno ni logično. Očito je ovo nezadovoljstvo potaknuto i drugim elementima, a ne samo visinom plaće i materijalnim statusom učitelja, i moramo sjesti i razgovarati. Ali, još jednom napominjem – učenici moraju biti na prvom mjestu. Ovaj štrajk traje predugo", kazao je ministar Aladrović.

Posljedice štrajka

Štrajk u hrvatskim osnovnim i srednjim školama započeo je 10. listopada i danas je 35. dan štrajka. Zbog "cirkularne" organizacije štrajka do sada je izgubljeno ne 35, već 15 dana nastave, ali će školska godina ipak morati biti produljena, a zimski i uskršnji praznici skraćeni, najavilo je u petak Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Štrajk prosvjetara podržavaju oporbeni socijaldemokrati na lijevom centru, klerikalno-populistički oporbeni Most i desnopopulistički predsjednički kandidati Miroslav Škoro i Mislav Kolakušić.

Na špekulacije da Vlada razmišlja o mogućnosti daprosvjetarima ne plati dane kada su štrajkali, Mihalinec je kazao da će Vlada – ako tako odluči – biti odgovorna za sve posljedice takve odluke.

"Nanijeti će sigurno veliku štetu državnom proračunu, jer sve ove dane i sve ovo što se nije radilo za vrijeme štrajka morat će se odraditi, i to će morati platiti više. Zato kažemo – predsjedniče Vlade, nemojte poduzimati takve korake. Ako su vam učenici u fokusu, idemo prema rješenju da se nastavnici i učitelji što prije vrate u klupe i da idemo rješavati taj problem", poručio je Mihalinec premijeru.

Resorna ministrica Blaženka Divjak podržala je u priopćenju nastavak dijaloga Vlade i sindikata u štrajku.

"Dijalog između Vlade i sindikata mora se hitno nastaviti zbog učenika koji su s današnjim danom izgubili petnaesti dan nastave, kao i zbog učitelja, nastavnika i ostalih zaposlenika koji su vrlo jasno poslali poruku nezadovoljstva nakon ponude Vlade. Na kocki je previše toga i zato treba pronaći hrabra i brza rješenja", stoji u priopćenju ministrice Divjak.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG