Dostupni linkovi

SANU: Odbrana Odbora za profesionalnu etiku BU


Srpska akademija nauka i umetnosti
Srpska akademija nauka i umetnosti

Akademijski odbor za visoko obrazovanje Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) saopštio je da staje u odbranu prava Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu da donosi odluke u skladu sa svojim ingerencijama i apelovao da se svaka polemika ograniči isključivo na analizu činjenica.

U saopštenju se dodaje i da Akademijski odbor "ne prihvata da se u političkom kontekstu relativizuje dugotrajan i temeljit rad univerzitetskih tela na uspostavljanju procedura vezanih za principe akademske čestitosti i njihovu primenu".

Taj Odbor je zato apelovao da se "svaka polemika ograniči isključivo na analizu činjenica i pruža podršku organima Univerziteta u Beogradu u njihovom nepristrasnom radu na suzbijanju svih primera narušavanja profesionalne etike".

Podsetimo, Univerzitet u Beogradu je u petak objavio rešenje kojim se potvrđuje da je doktorat ministra finansija Siniše Malog plagijat.

Tom rešenju prethodila je odluka Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu, koji je jednoglasno utvrdio postojanje neakademskog ponašanja ministra finansija Srbije prilikom izrade doktorske disertacije koju je odbranio na Fakultetu organizacionih nauka 2013. godine.

Navodi se da je u delu disertacije doslovno preuzimao tekstove odnosno cele pasuse iz tekstova drugih autora, bez navođenja imena tih autora.

Nakon odluke Odbora za profesionalnu etiku, deo javnosti tražio je ostavku Siniše Malog sa mesta ministra finansija, dok je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila da je odluka univerziteta politička, te da mali ostaje u Vladi.

XS
SM
MD
LG