Dostupni linkovi

Radonjić: U slučaju Malog Univerzitet brani svoju politiku


Siniša Mali dok je bio gradonačelnik Beograda, 2. april, 2017.
Siniša Mali dok je bio gradonačelnik Beograda, 2. april, 2017.

Odluka Univerziteta u Beogradu i jeste politička, politička u tom smislu što Univerzitet brani svoju politiku, rekao je za Fejsbuk stranicu Zašto? Radija Slobodna Evropa (RSE) profesor Beogradskog univerziteta Ognjen Radonjić ne želeći da ulazi u motive onih koji odluku o doktoratu ministra finansija Siniše Malog nazivaju ’političkom’.

"Politika Univerziteta u ovom konkretnom slučaju je uokvirena kodeksom profesionalne etike na Univerzitetu u Beogradu i pravilnikom o neakademskom ponašanju u izradi stručnih radova. I u tom smislu Univerzitet je doneo odluku kojom brani svoju politiku, a to je da plagijarizam, odnosno neovlašćeno uzimanje tuđih naučnih dostignuća nije dozvoljeno", navodi Radonjić.

Odbor za profesionalnu etiku Beogradskog univerziteta jednoglasno je utvrdio postojanje neakademskog ponašanja u izradi doktorske disertacije ministra finansija Siniše Malog jer je u delu disertacije doslovno preuzimao tekstove, odnosno cele pasuse iz tekstova drugih autora.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović saopštila je da će Odbor za profesionalnu etiku dostaviti konačno rešenje Senatu univerziteta radi postupanja u skladu sa Pravilnikom o postupku poništavanja diplome i dodatka diplomi.

"U Odboru profesionalne etike Univerziteta u Beogradu rade ljudi koji su zaposleni na Univerzitetu u Beogradu u zvanju nastavnika ili naučnika. Njih je izabrao Senat Univerziteta u Beogradu na osnovu njihovih postignuća i njihove, ne samo pokazne stručnosti u onome čime se bave, već i na osnovu poverenja koje im je Senat ukazao u smislu njihovog etičkog obavljanja svoje dužnosti", kaže za Zašto? Ognjen Radonjić, profesor na Filozofskom fakultetu.

Upitan kako kao profesor Univerziteta doživljava ocene predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane

Brnabić da je odluka Odbora profesionalne etike Univerziteta u Beogradu o doktoratu ministra finansija ’politička’, Radonjić kaže da su to njihovi izgovori bez bilo kakvog dubinskog značenja kako bi zadržali ministra finansija na njegovoj poziciji.

"Pretpostavljam da u tom smislu oni žele da izbegnu da govore o njegovoj etičkoj odgovornosti", navodi Radonjić.

On dalje kaže da se etička odgovornost svakog pojedinca ne odnosi samo na njega lično, odnosno privatno, već da ima šire društvene reperkusije, posebno u slučaju državnih funkcionera.

"Kada ste državni funkcioner vi niste tu samo zaposleni da biste radili konkretan posao, u ovom slučaju ministra finansija, već i da reflektujete određeni sistem vrednosti. Ako je njihov sistem vrednosti taj, da je važnije da on obavlja svoju funkciju odlično, od toga da li je dozvoljeno da se neko neetički ponaša, to je onda njihov stav. A njihov stav nam zapravo govori da njih etika ne zanima", smatra Radonjić.

"Ako nama reflektuju sistem vrednosti da je krađa dozvoljena, u ovom slučaju akademska krađa, onda oni građanima šalju poruku da svako ko može nek se snađe gde može, prekrši neki zakon kako bi ispunio neke svoje partikularne interese gde se javni interesi apsolutno ostavljaju po strani. Javni interesi su u ovom slučaju podređeni partikularnim interesima", navodi Radonjić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je za TV N1 da Siniša Mali ostaje ministar u Vladi jer je za nju odluka Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu, kojom je doktorat ministra finansija proglašen plagijatom, politička. Premijerka svoj stav objašnjava time što je četiri puta preinačena odluka Fakulteta organizacionih nauka, na kome je Mali doktorirao, i dva puta mišljenje stručne komisije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najpre u petak za TV Prva izjavio da je odluka Univerziteta u Beogradu o doktoratu ministra finansija "duboko politička", ali da neće uticati na mesto Malog u Vladi jer se "za izbor ministara analiziraju uspesi". Samo dan kasnije Vučić je, na konferenciji za novinare u Novom Sadu, rekao da "Siniša Mali mora da plati i političku cenu", kao i da će "videti sve kako i šta u budućnosti".

Profesor Ognjen Radonjić za Zašto? kaže da je pogrešno zahtevati smenu ministra finansija, kao i smenu ministra prosvete Mladena Šarčevića zbog izjave da bi Siniša Mali ostao ministar, da se on pita, jer dobro radi svoj posao. On navodi da bi zahtev za smenu tih ministara bio smislen samo kada podržavate vladu.

"Ako ja podržavam vladu i tražim smenu ovih ministara to radim zato što smatram da ova vlada radi dobro i da bi jedna takva smena omogućila ovoj vladi da nastavi da radi dobro. A ne vidim nikakav smisao da se traži smena ova dva ministra od strane onih, među njima sam i ja, koji ne podržavaju rad ove vlade jer bi to značilo, kada bi se smenili ovi ministri, da bi onda vlada radila dobro. A ne bi radila dobro upravo iz razloga koje sam rekao, a to je da njih etičnost ne zanima", ocenjuje Radonjić.

On navodi da je karakteristika ove vlade i ove vlasti neetičko ponašanje ne samo u vršenju svoje funkcije nego i u obraćanju njihovih predstavnika u parlamentu gde "napadaju, vređaju, proganjaju sve svoje neistomišljenike".

XS
SM
MD
LG