Dostupni linkovi

Kina obustavlja posete vojnih brodova SAD Hon Kongu zbog novog američkog zakona


Američka zastava na demonstracijama u Hong Kongu
Američka zastava na demonstracijama u Hong Kongu

Kina je saopštila da će obustaviti posete brodova i aviona američke Ratne mornarice Hong Kongu i kazniti niz prodemokratskih nevladinih organizacija.

To je odgovor Kine na usvajanje zakona u američkom Kongresu kojim se podržavaju ljudska prava u Hong Kongu, poluautonomnoj teritoriji Kine.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing je danas ponovila stav Kine da američki Zakon o ljudskim pravima i demokratiji u Hong Kongu predstavlja ozbiljno mešanje u unutrašnja pitanja Hong Konga.

Uz obustavljanje poseta američkih vojnih brodova i aviona, Kina će sankcionisati organizacije Nacionalni fond za demokratiju, Nacionalni demokratski institut, Hjuman rajts voč, Međunarodni republikanski institut, Fridom Haus i druge koje su, kako je rekla portparolka, "loše delovale" tokom nemira u Hong Kongu.

"Kina poziva SAD da isprave svoje greške i zaustave sve reči i dela mešanja u unutrašnje poslove Hong Konga i Kine", rekla je Hua novinarima u Pekingu.

Dodala je da bi zavisno od razvoja prilika, Kina mogla da uvede dodatne sankcije.

Zakon koji je Senat Kongerasa SAD doneo 20. novembra predviđa da SAD svake godine potvrđuju da li stepen autonomije Hong Konga opravdava njegov poseban trgovinski status, i da predsednik SAD može da uvede sankcije kineskim i hongkonškim zvaničnicima ako bi suzbijali slobode na toj teritoriji.

Kina za podsticanje već šestomesečnih prodemokratskih demonstracija u Hong Kongu optužuje strane grupe i vlade, posebno SAD, Veliku Britaniju, i Tajvan, na koji Kina polaže prava.

Među grupama koje će Kina kazniti je i američki Nacionalni fond za demokratiju (NED) koji se finansira direktno iz Kongresa SAD, dok druge organizacije pokrivaju troškove iz mešavine javnih i privatnih izvora.

U Hong Kongu se poslednjih šest meseci skoro neprekidni protesti sa zahtevom da izbori budu demokratski i da se istraži o policijska brutalnost nad demonstrantima.

XS
SM
MD
LG