Dostupni linkovi

Premijer Malte najavio ostavku zbog slučaja ubijene novinarke


Svijeće i cvijeće za ubijenu novinarku, arhivska fotografija
Svijeće i cvijeće za ubijenu novinarku, arhivska fotografija

Premijer Malte Joseph Muscat najavio je svojim saradnicima kako planira odmah podnijeti ostavku piše Times of Malta, prenosi Reuters.

Njegova odluka podstaknuta je političkom i pravnom krizom u zemlji nastalom zbog istrage o ubistvu istraživačke novinarke Daphne Caruana Galizia.

Vlasti su ranije ove sedmice ispitali Keitha Schembrija, šefa osoblja njegove vlade koji je dao ostavku prošle sedmice. Schembri poriče umiješanost u slučaj.

Caruana Galizia je ubijena u oktobru 2017. u blizini svoga doma kada je u njenom automobilu eksplodirala autobomba.

Porodica ubijene novinarke u petak je nakon što je Schembri pušten preko noći zatražila ostavku premijera.

Ranije u petak kabinet premijera odbio je zahtjev za pomilovanjem poduzetnika Yorgena Fenecha za ubistvo u zamjenu za svjedočenje za koje Fenechovi advokati kažu da će implicirati više vladine zvaničnike, uključujući Schembrija.

Nakon dvije godine usporene istrage, malteške vlasti su hapšenjem poduzetnika Fenecha na njegovoj jahti, ubrzali istraživanje ubistva Daphne Caruana Galizije, novinarke koja je pisala blog o korupciji.

Trojica muškaraca, braća Alfred i George Degiorgio i njihov prijatelj Vincent Muscat, optuženi su za aktiviranje bombe koja je ubila Caruana Galiziu u blizini njenog doma u oktobru 2017. godine. Oni su uhapšeni u decembru 2017. godine i poriču umiješanost u ovaj slučaj.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG