Dostupni linkovi

Malta: Nema pomilovanja za biznismena u slučaju ubijene novinarke


Karuana Galicija, koja je pisala blog protiv korupcije, ubijena je u eksploziji bombe nedaleko od glavnog grada Valete u oktobru 2017. godine
Karuana Galicija, koja je pisala blog protiv korupcije, ubijena je u eksploziji bombe nedaleko od glavnog grada Valete u oktobru 2017. godine

Vlasti Malte saopštile su danas da neće biti predsjedničkog pomilovanja za biznismena, koji je optužio nekadašnjeg pomoćnika premijera da je naručio ubistvo novinarke Dafne Karuane Galicije 2017. godine.

Biznismen Jorgen Fenek, koji je i sam osumnjičen u okviru istrage o ubistvu, zatražio je imunitet od krivičnog gonjenja u zamjenu za informacije o ovom slučaju.

Premijer Džozef Muskat rekao je da nema osnove da on bude pomilovan i da su se i policijski komesar i državni tužilac izjasnili protiv toga, prenijela je agencija DPA.

Muskat je objavio ove informacije na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija noćas u 3.00 časa, poslije vanredne sjednice Vlade.

Ministri su hitno pozvani na sastanak nakon što je istraga stigla do viših političkih krugova Malte.

Fenek je rekao da je ubistvo novinarke bila ideja šefa vladinog personala Kita Šembrija, koji je do prije četiri dana obavljao funkciju šefa premijerovog osoblja.

Šembri je ove sedmice podnio ostavku zajedno sa još dva ministra, nakon što je doveden u vezu sa krivičnom istragom.

Karuana Galicija, koja je pisala blog protiv korupcije, ubijena je u eksploziji bombe nedaleko od glavnog grada Valete u oktobru 2017. godine.

Ovo ubistvo šokiralo je Evropu i pokrenulo pitanja o vladavini prava u Malti.

XS
SM
MD
LG