Dostupni linkovi

Uhapšen šef kabineta premijera Malte


Obeležavanje godišnjice ubistva novinarke Dafne Karuane Galicije
Obeležavanje godišnjice ubistva novinarke Dafne Karuane Galicije

Šef kabineta premijera Malte Kit Šembri Keith Schembri je uhapšen i drugi dan je ispitivan u istrazi ubistva novinarke Dafne Karuane Galicije (Daphne Caruana Galizia) pre dve godine, saznaje Rojters u policijskim izvorima.

Šembri je podneo ostavku u utorak nakon što ga je osumnjičeni biznismen Jorgen Feneh (Yorgen Fenech) označio kao "osobu od interesa" za istragu.

Policija nije zvanično saopštila zašto je Šembri uhapšen, te da li je osumnjičen u slučaju koji je potresao Maltu, a opozicija traži od premijera Džozefa Muskata (Joseph Muscat) da podnese ostavku.

Feneh je uhapšen prošle sedmice kada je pokušavao da svojom jahtom napusti Maltu, dan nakon što je objavljena vest da je uhapšen osumnjičeni posrednik u ubistvu Melvin Teuma (Theuma).

Njega je predsednik Malte pomilovao u zamenu za dokaze koji bi omogućili sudsku presudu protiv osumnjičenih za ubistvo. Lokalni mediji su objavili da je Teuma predao policiji audio snimke.

Karuana Galicija je ubijeno u eksploziji bombe u automobile kada se vraćala kući. Tri muškarca čekaju na suđenje pod optužbom da su aktivirali bombu.

Njena porodica je saopštila da želi sastanak sa glavnim tužiocem Piterom Grehom (Peter Grech) povodom medijskih napisa da bi biznismen Feneh takođe mogao biti pomilovan u zamenu za obelodanjivanje imena visokih zvaničnika umešanih u ubistvo.

"Želimo da hitno razjasnimo situaciju," rekao je Pol Karuana Galicija (Paul Caruana Galizia), jedan od sinova ubijene novinarke.

"Malta tajms" (Times) je objavio u sredu da je Fenehov lekar takođe uhapšen pod sumnjom da je prosledio njegovu poruku šefu premijerovog kabineta Šembriju nakon što je uhapšen, tražeći od njega da ne govori o slučaju.

Feneh je dosada bio tri puta hapšen i oslobađan tokom istrage.

XS
SM
MD
LG