Dostupni linkovi

Šef osoblja vlade Malte dao ostavku, ispitan zbog ubistva novinarke


Svijeće i cvijeće za ubijenu novinarku, arhivska fotografija
Svijeće i cvijeće za ubijenu novinarku, arhivska fotografija

Šef osoblja vlade Malte Keith Schembri dao je ostavku u utorak rekao je premijer ove zemlje Joseph Muscat novinarima, dok policija nastavlja istragu o ubistvu novinarke Daphne Caruana Galizije koja je u oktobru 2017. godine ubijena u blizini svoga doma.

Policijski izvori potvrdili su da je Schembri ispitan u vezi ubistva ali za sada nije poznato više detalja.

Keith Schembri se suočavao sa pritiskom opozicionih političara i porodice ubijene novinarke da podnese ostavku zbog njegovih navodnih veza sa poduzetnikom Yorgenom Fenechom koji je pritvoren prošle sedmice zbog povezanosti sa slučajem.

Yorgen Fenech, vlasnik kompanije "17 Black" o kojoj je pisala ubijena novinarka Daphne Caruana Galizia, uhapšen je na jahti sjeverno od glavnog grada Valete.

U februaru 2017. godine, Daphne Caruana Galizia, novinarka i blogerka koja se fokusirala na korupciju, pisala je o misterioznoj kompaniji "17 Black Limited", porijeklom iz Dubaija.

U svom tekstu Galizia je napisala da postoji veza između te kompanije i političara sa Malte, ali nije ponudila konkretne dokaze, s obzirom na to da nije mogla otkriti ko je bio vlasnik kompanije.

Osam mjeseci kasnije, Caruana Galizia ubijena je bombom koja je bila postavljena u njenom automobilu. Tijelo je pronašao njen sin Matthew Caruana Galizia, također istraživački novinar.

Kasnije istraživanje Reutersa otkrilo je da je sada uhapšeni poduzetnik Yorgen Fenech ustvari vlasnik "17 Black" kompanije.

Navodni posrednik u ubistvu Melvin Theuma dobio je u ponedjeljak predsjedničko pomilovanje u zamjenu za informacije koje je ponudio o slučaju. Lokalni malteški mediji prenose da je posrednik predao audio snimke, piše Reuters.

"Ovo što se dešava sada i što se desilo prošle sedmice je operacija za koju se nadamo da će riješiti slučaj ubistva Daphne Caruana Galizia", rekao je Muscat novinarima Reutersa u utorak. "Bez obzira šta ljudi kažu, u ovoj zemlji nema nekažnjivosti", dodao je.

Trojica muškaraca, braća Alfred i George Degiorgio i njihov prijatelj Vincent Muscat, optuženi su za aktiviranje bombe koja je ubila Caruana Galiziu u blizini njenog doma u oktobru 2017. godine. Oni su uhapšeni u decembru 2017. godine i poriču umiješanost u ovaj slučaj.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG