Dostupni linkovi

Kasipović: Program reformi sačuvaće vojnu neutralnost RS


Skupština RS
Skupština RS

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović izjavio da će Program reformi BiH, koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, koji će biti poslat u NATO, sačuvati vojnu neutralnost Republike Srpske.

"Svi koji su učestvovali u kreiranju ovog dokumenta prije svega su vodili računa o postojećim aktima koje je usvajala Narodna skupština Republike Srpske", istakao je Kasipović danas u Narodnoj skupštini.

Kasipović je, odgovarajući na pitanje poslanice Partije demokratskog progresa (PDP) Jelene Trivić u okviru Aktuelnog časa - da li Program reformi BiH znači ulazak u NATO, rekao da nije vidio taj dokument, ali da vjeruje da on ni na koji način neće ugroziti odluke Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti.

Predsjedništvo BiH je 19. novembra donijelo odluku da će u NATO sjedište u Briselu dostaviti dokument Program reformi Bosne i Hercegovine, u roku od jednog dana nakon što Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje predsjedavajućeg i ministara Vijeća ministara BiH.

Program reformi se suštinski ne razlikuje od Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) koji se šalje Sjevernoatlantskom vojnom savezu (NATO) i rezultat je to kompromisa koje su članovi Predsjedništva BiH napravili uz pomoć međunarodnih partnera, potvrdio je prethodno Radiju Slobodna Evropa izvor upućen u pregovore koji su se vodili o ovom pitanju.

Sve je dogovoreno nakon sastanka članova Predsjedništva sa ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanije, Francuske, Italije, Njemačke, te šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Na pitanje da li je Program reformi isto što i Godišnji nacionalni program, koji je uslov da bi NATO odobrio aktivaciju Akcionog plana za članstvo, član Predsjedništva Šefik Džaferović odgovorio je nakon usvajanja Programa reformi da taj dokument "podržava NATO savez".

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine kazao je, međutim, na konferenciji za novinare u nedjelju u Banjaluci da dogovor kojeg je postiglo Predsjedništvo Bosne I Hercegovine ne znači aktivaciju MAP-a.

XS
SM
MD
LG