Dostupni linkovi

Dodik: Dogovor Predsjedništva BiH ne znači aktivaciju MAP-a


Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine kazao je na konferenciji za novinare u nedjelju, u Banjaluci, da dogovor kojeg je postiglo Predsjedništvo Bosne I Hercegovine ne znači aktivaciju MAP-a.

On je kazao da se o ovom dokumentu može razgovarati tek nakon što bude formirano novo Vijeće ministara.

''Ono što smo mi danas uradili i treba to reći, jeste da smo se dogovorili da s koalicionim partnerima pripremimo kompletnu, cjelovitu i opsežnu informaciju vezano za sistem odbrane. I da o tome obavijestimo Narodnu skupštinu. Taj dokument nije aktivan, aktivira se od trenutka kad se izabere Savjet ministara. Tek onda možemo razgovarati o njemu. Za razgovore koje smo imali, opredjeljujuća činjenica bila da je ranije izrađen dokument ANP-a od 150 stranica. Tamo je bilo predviđena i reforma policija. Kvalitetna činjenica, zahvalan sam i na partnerima iz bošnjačke političke elite, koji su i prije ovog dokumenta ukazali na to da ako nema volje Srba, neće biti ni članstva. Potrebna je nova odluka. O tome treba razgovarati kad to bude valjano i javno dostupno. Tada ćemo dostaviti cjelovit uvid u sve i to kao dokaz činjenice da Plan reformi nije suprotan našoj politici vojne neutralnosti'', rekao je Milorad Dodik.

Podsjetimo, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine imenovalo je u utorak Zorana Tegeltiju za mandatara novog saziva Vijeća ministara BiH.

Kako je rečeno u Predsjedništvu BiH, donijeli su, na posebnoj sjednici, i odluku o prihvatanju dokumenta Program reformi BiH, koji treba da bude poslan u Brisel, u NATO.

Na pitanje u utorak o tome da li je Program reformi isto što i Godišnji nacionalni program (ANP) koji je uslov da bi NATO odobrio aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP), član Predsjedništva Šefik Džaferović odgovorio je da "ovaj dokument podržava NATO savez".

"Mi smo, u protekla dva mjeseca u Predsjedništvu radili naporno sa našim prijateljima iz svijeta i NATO savezom i došli smo do dokumenta koji omogućava nastavak našeg odnosa i saradnje sa NATO savezom. Za mene je najvažnije da je taj dokument u skladu s principom vladavine prava", istakao je Džaferović.

Lagumdžija: Program reformi nema sintagme ANP, ali ima ono što je njegov sadržaj

Nekadašnji ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine prof. dr. Zlatko Lagumdžija odgovarajući na novinarska pitanja u vezi s dogovorom u Predsjedništvu BiH i procesom uspostave vlasti, te odnosa s NATO-om, je kazao kako u Programu reformi BIH koji je rezultat dogovora nema sintagme ANP (Godišnji nacionalni program), ali da ima onoga što je njegov sadržaj.

„Taj dokument je po obimu duži, nego isti takav dokument koji se zvao ANP Crne Gore i Sjeverne Makedonije zajedno, i u tom dokumentu postoji svih pet poglavlja koji čine sadržaj ANP-a - kazao je Lagumžija u nedjelju na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ na kojoj je govorio kao uvodničar o temi "Bosna i Hercegovina pred izazovima globalnih i regionalnih interesa".

On je konstatovao kako dokument koji je rezultat dogovora po formi nije, ali po sadržini jeste ANP.

Lagumdžija smatra da bi bilo značajno kada bi vrh države BiH napravio sastanak bez, kako je rekao, „stranog faktora“, gdje bi lideri zapadnog Balkana razgovarali o tome "hoće li, ili neće da idemo naprijed, jer u mjeri u kojoj ne bude dogovora u regionu, cijeli region će 'kliziti' nazad i nijedna zemlja neće biti pobjednik".

„Svijet se danas nalazi u velikom 'preslaganju' i u potrazi je za onim što se zove novi svjetski poredak. Danas je Evropa u potrazi za onim što se zove Evropa u njenom cjelokupnom značenju i poimanju, kao i što je i region (zapadnog Balkana) u potrazi za samim sobom“, naveo je on.

Dodao je kako zemlje regiona objektivno imaju zajedničke probleme, bez obzira što su nekada antagonizirane međusobno, te naglasio da BiH i region u cjelini mogu očekivati pozitivne refleksije iz Evrope i svijeta samo u mjeri u kojoj sami pokažu zrelost da nešto urade.

XS
SM
MD
LG