Dostupni linkovi

Aktivisti: Da premijerka Brnabić uputi Skupštini predlog za smenu Malog


'Crveni karton' za ministra Malog
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

"Crveni karton“ za ministra Malog

Nekoliko stotina građana, okupljenih na poziv nevladine inicijative Ne davimo Beograd, zatražilo je sa protesta održanog ispred zgrade Ministarstva finansija u Beogradu smenu ministra finansija Siniše Malog, nakon što je Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu potvrdio da je plagirao doktorat.

Učesnici skupa nazvanog "Crveni karton za Sinišu Malog" vikali su "odlazi" i u rukama nosili transparente sa kojih se zahtevala ostavka ili smena ministra, kao i crvene kartone kojima su, simbolično, od vlade tražili da "isključi" ministra Malog.

Na početku protesta, Radomir Lazović je ispred Inicijative izjavio da su "zatražili da premijerka u četvrtak razreši ministra dužnosti, pozivajući ljude da se tada ponovo okupe".

"Jer ovo nije stanje u kom želimo da živimo, da plagijatori, prevaranti, lopovi budu na vlasti", rekao je Lazović.

Lazović je izjavio i da "vlast želi da sa pravih pitanja skrene pažnju, kao što je afera Krušik ili uzbunjivač Aleksandar Obradović".

Profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković, obraćajući se na skupu, rekla je da je Siniša Mali plagijator i da je ta činjenica potvrđena.

"Neko ko je plagijator, znači da je to neko ko krade, da je to osoba koju ne treba pustiti blizu državne kase. Siniša Mali kao čuvar državne kase je kao koza koja čuva kupus", rekla je Stojković upozorivši da će se "oni svetiti Univerzitetu".

"Ali to je cena koju ćemo platiti. Univerzitet će platiti tu cenu jer je to cena kojom se plaća slobodna misao, slobodni Univerzitet znači slobodu za uzbunjivače, slobodu za Aleksandra Obradovića. Slobodni građani podrazumevaju slobodnu državu. Moramo se osloboditi, došlo je vreme da kažemo šta mislimo jasno i glasno. Da oni moraju da odu", rekla je Biljana Stojković.

Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta iz Kraljeva podsetio je na reči ministra da treba da mu sudi narod, i da su tu da ga na to podsete.

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Đorđe Pavićević je, obraćajući se okupljenima, rekao da je Univerzitet u Beogradu (BU) pokazao da je moguće da ostane slobodan, autonoman uprkos svemu što se događa i da je važno da sve druge institucije pokažu to. "BU je odbio da jedno veliko beščašće proglasi za doktorat i da nagradi onoga ko je to radio", rekao je Pavićević.

Okupljeni građani su se nakon govora uputili ka nekoliko stotina metara udaljenoj zgradi Vlade Srbije gde su na vrata okačili zahtev predsednici Vlade Ani Brnabić do četvrtka, 28. novembra Skupštini Srbije uputi predlog za smenu ministra finansija.

"Vidimo se u četvrtak u 18 časova ispred Vlade Srbije da vidimo šta je Ana odlučila. Ukoliko se to ne desi, zaključavanje Ministarstva finansija od jutros biće samo pokazna vežba kako se preuzimaju institucije", naveli su organizatori skupa, podsećajući time na njihovu jutrošnju akciju tokom koje su na vrata zgrade Ministarstva finansija stavili lance.

Inicijativa je ranije najavila da će ukoliko Siniša Mali ne bude smenjen, nastaviti sa protesnim okupljanjima i akcijama.

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu u četvrtak je predložio Senatu Univerziteta da postupi po pravilniku o poništavanju doktorata u slučaju ministra Siniše Malog jer je utvrdio postojanje neakademskog ponašanja u njegovom radu.

XS
SM
MD
LG