Dostupni linkovi

RS naložila poništavanje diplome direktora OSA-e Mehmedagića


Sarajevo, ilustrovana fotografija
Sarajevo, ilustrovana fotografija

Inspektorat Republike Srpske naložio je poništavanje fakultetske diplome direktora Obaveštajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Osmana Mehmedagića. Poništenje je uslijedilo nakon zahtjeva Tužilaštva Bosne i Hercegovine za provjeru zakonitosti sticanja njegove diplome koju je izdao „Fakultet za poslovne studije“ čiji pravni sljedbenik je „Univerzitet za poslovne studije“ Banja Luka.

Glasnogovornica Inspektorata RS Duška Makivić za RSE kaže:

„Uvidom u matične knjige i drugu predočenu dokumentaciju utvrđeno je da je imenovanom odobren upis na treću godinu Fakulteta i priznata diploma o završenom studiju za sticanje više stručne spreme na Pravnom Fakultetu u Sarajevu, međutim mišljenja o priznavanju diferencijalnih ispita dali su profesori koji nisu imenovani za nastavnike za diferencijalne ispite. Utvrđen je i veći broj propusta u samoj dokumentaciji, kao što su nedostaci na prijavama za polaganje ispita koje nisu imale naveden datum polaganja ispita, nisu imale potpis referenta Studentske službe, u dijelu prijave koji popunjava odgovorni nastavnik nisu upisani svi podaci. Inspektorima nisu predočeni ni zapisnici o polaganju ispita koje u skladu sa zakonom popunjava ispitivača i dostavlja Studentskoj službi.“

Utvrđene su i nepravilnosti vezane uz prijavne i semestralnie listove, kao i za priznavanje ispita, odnosno utvrđeno je i da su imenovanom priznati neki ispiti, a da je zatim ponovo polagao te iste predmete, te je ostalo nejasno da li mu je ispit priznat ili je isti polagao.

Kako se radi o prvostepenom postupku Mehmedagić će imati mogućnost žalbe, naveli su u Inspektoratu RS.

"Rješenje kojim Inspektorat entiteta Republika Srpska traži od Univerziteta za poslovne studije poništavanje diplome direktora Obavještajno-sigurnosne/bezbjednosne (OSA) agencije Bosne i Hercegovine predstavlja novi nasrtaj na Agenciju i direktora Osmana Mehmedagića", saopćeno je iz te institucije.

Iz OSA-e navode da je diploma direktora Mehmedagića uredno stečena i izdata, te da je to potvrđeno u više ranijih provjera koje je kroz svoju karijeru u obavještajnom sektoru Mehmedagić prolazio.

"Pokušaj da se preko Inspektorata RS na ovakav način diskredituju direktor Mehmedagić i OSA BiH samo su nastavak tih udara i potpuno je jasno ko i s kojim ciljem stoji iza njih. Pravosudne institucije i inspekcije imaju pravo da u skladu sa zakonom vrše provjere, ali niko nema pravo da montira bilo kakve istrage kojima bi diskreditirali osobe koje se suprotstavljaju organizovanom kriminalu u BiH", saopćeno je iz OSA-e.

Priča o diplomi direktora OSA-e postala je aktuelna nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine početkom ove godine pokrenulo istragu o lažnim diplomama te zatražilo od svih direktora sigurnosnih agencija BiH da dostave na uvid svoje diplome. Prema ranijim pisanjima medija, sve sigurnosne agencije odgovorile su na zahtev Tužilaštva BiH, osim OSA-e.

Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH je još od 25. jula 2017. godine bez parlamentarnog nadzora zbog turbulencija u Komisiji za nadzor nad OSA-om u prošlom mandatu, ali i zbog činjenice da novi saziv zakonodavne vlasti nikada nije formirao parlamentarne komisije.

Mehmedagiću će u novembru ove godine isteći mandat na čelu OSA-e, a SNSD je već najavio kako Mehmedagić nema podršku njihovih funkcionera za novi mandate, podseća Klix.ba.

XS
SM
MD
LG