Dostupni linkovi

Pompeo pozvao države da preuzmu svoje državljane iz Sirije


Zarobljenici osumnjičeni za članstvo u IDIL-u u zatvoru na sjeveru Sirije, ilustrativna fotografija
Zarobljenici osumnjičeni za članstvo u IDIL-u u zatvoru na sjeveru Sirije, ilustrativna fotografija

Borba protiv militantne organizacije tzv. Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) mora biti nastavljena, kazao je na sastanku Globalne koalicije za borbu protiv te organizacije u Washingtonu državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Mike Pompeo.

„Moramo osigurati da tzv. Islamska država nikad više ne osvoji neki dio teritorija. Pratimo nekadašnja uporišta IDIL-a i pozicionirali smo naše trupe tako da više nikad ne dođu na ta mjesta, niti da dođu u posjed naftnih polja“, kazao je u uvodnom obraćanju na sastanku u Washingtonu državni sekretar Pompeo.

Ključne stavke agende sastanka odnose se na pitanja nove teritorijalne mape Sirije i postupanja sa zatvorenim militantima IDIL-a.

„Članovi koalicije moraju vratiti hiljade stranih terorističkih boraca koji moraju odgovarati za zločine koje su počinili“, kazao je Pompeo.

Najvažniji zadatak koalicije je koordinirani odgovor na pritvor i gonjenje IDIL-ovih zatočenika. U najkraćem roku to znači sprečavanje bijega iz zatvora usred trenutnog sigurnosnog vakuuma u ovom dijelu Sirije.

Šta sa povratnicima?

Od oko 11.000 zatvorenih militanata u sjeveroistočnoj Siriji, njih oko 2.000 su strani borci, koji bi povratkom u svoje zemlje mogli predstavljati prijetnju za sigurnost, navodi se u izvještaju Vijeća Europe.

Dok mnogi stručnjaci pozivaju na repatrijaciju, drugi upozoravaju da bi taj proces mogao imati mnogo nedostataka, najprije u smislu procesuiranja militanata na domaćim sudovima zbog nedostatka dokaza.

'Želimo se vratiti iz Sirije i nastaviti sa životom'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

„Ne postoji jednostavno rješenje za ovo procesuiranje boraca, ali postoji još drugih problema, poput razvoja programa za reintegraciju duboko radikaliziranih i ponekad nasilnih pojedinaca koji su bili zatvoreni već duže vrijeme“, piše u analizi Washington instituta.

Nesigurnost izazvana prošlomjesečnom akcijom Turske i povlačenjem SAD-a iz sjeveroistočne Sirije naškodila je nekim od glavnih napora borbe protiv IDIL-a, zbog čega je francuski ministar i zatražio sastanak u Washingtonu.

Sastanak koalicije najavljen je i kao značajan korak u borbi protiv IDIL-a nakon smrti vođe Abu-Bakr Al-Bagdadija, s fokusom na buduće korake u zajedničkoj borbi.

Šta je IDIL?

Koalicija za borbu protiv Daeša (jedan od naziva IDIL-a) osnovana je u septembru 2014. godine kao odgovor na jačanje militantne organizacije „Islamske država“ u Siriji i Iraku i broji 81 članicu.

Glavni saveznici koalicije bile su kurdske pešmerge i federalne jedinice u Iraku te kurdske i arapske jedinice Sirijskih demokratskih snaga u Siriji.

Posljednji od uspjeha koalicije jesu operacije u martu 2019. kada su oslobođene teritorije u Siriji koje su kontrolirali militanti, ali i nedavna operacija u kojoj je ubijen vođa ove militantne grupe Bagdadi u provinciji Idlib.

U toku uvodnog obraćanja na sastanku u Washingtonu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg čestitao je SAD-u na uspješnoj akciji.

„Ovo je prekretnica u našoj suradnji i zajedničkoj borbi protiv terorizma. Koalicija je napravila veliki napredak. Ali borba nije gotova. Tzv. Islamska država još uvijek je prijetnja.“

Državni sekretar Mike Pompeo pozvao je članove koalicije i da pojačaju sredstva kako bi pomogli obnavljanju infrastrukture u Iraku i Siriji, čiji su dijelovi teško oštećeni višegodišnjim sukobima. Osim ovoga, naglasio je i da prijetnja od "Islamske države" nije prisutna samo u Iraku i Siriji, nego i šire, posebno u Zapadnoj Africi i regiji Sahela.

Priča jedne Sarajke: Čekanje na unuku iz Sirije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

XS
SM
MD
LG