Dostupni linkovi

Vučić i Makron o budućnosti Evrope i tome šta Srbija može da očekuje


Aleksandar Vučić i Emanuel Makron
Aleksandar Vučić i Emanuel Makron

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom razgovorao o budućnosti Evrope i o tome šta u tom pogledu Srbija može da očekuje.

Vučić je sinoć novinarima u Parizu preneo da je na sastanku sa Makronom rekao da ne dobija odgovor na pitanje da li EU može da garantuje Srbiji da će, ako reši problem Kosova i druge probleme, ući u EU 2025. godine.

Razgovor sa šefom francuske države Vučić je ocenio kao "srdačan, dobar, otvoren i prijateljski" i podelio ga u tri dela.

Prvi se, kako je rekao, odnosio na budućnost Evrope i na ono šta Srbija može da očekuje. "Reč koju sam koristio u tome je bila ‘jasnoća’. Šta možemo da očekujemo i šta je ono čemu da se nadamo u budućnosti", kazao je Vučić.

U drugom delu razgovora bio je reči o regionalnoj inicijativi Srbije, Severne Makedonije i Albanije, "malom Šengenu".

"Molio sam Makrona za podršku i uveren sam da ćemo je dobiti jer se zasniva na četiri važne slobode koje promoviše EU, a koje su univerzalne", rekao je Vučić.

On je na sastanku predstavio i podatak Svetske banke prema kojem bi, ako bi u inicijativi imali Zapadnobalkansku šestorku, zajednička ušteda iznosila 3,5 milijarde evra, a samo za Srbiju 1,5 milijardi.

Treći deo razgovora bio je posvećen odnosu sa Prištinom.

"Evropa će da čeka formiranje vlade u Prištini. Verujem da će pozvati i jedne i druge da se razgovara i da se pokuša da se pronađe kompromis. Nisam siguran da će to biti lako, ali predsednik Makron veruje u sve ono o čemu smo govorili u Beogradu, o neophodnosti postizanja kompromisnog rešenja i mislim da će po tom pitanju gledati da pomogne", rekao je predsednik Srbije.

To su bile tri ključne teme razgovora, naveo je Vučić, ističući i da Srbija nema problem sa otvorenošću predsednika Francuske.

"Bolje da znamo na čemu smo nego da se lažemo...", rekao je Vučić.

Kako je rekao predsednik Srbije, o zaključcima razgovora sa Makronom ne može da govori, ali je ocenio da francuski predsednik odlično razume situaciju, navodi se u saopštenju.

"Nastavili bismo još da pričamo da nije zvao (predsednik SAD Donald) Tramp", rekao je Vučić.

Dogovoreno je da predsednici do decembra obave telefonski razgovor, posle formiranja vlade u Prištini, i da planiraju susret u januaru.

XS
SM
MD
LG