Dostupni linkovi

Đurić: Zaokret, pa Srpska lista u koaliciji


Marko Đurić
Marko Đurić

"Da bi ušli u koaliciju potrebno je da se napravi zaokret od 180 stepeni u odnosu na ono što se govori u Prištini", izjavio je Marko Đurić, direktor Kancelarije Srbije za Kosovo.

Nakon razgovora u Beogradu sa članovima Srpske liste i predstavnicima u institucijama na Kosovu, Đurić je rekao da je na tom sastanku doneto pet zaključaka o njihovom političkom delovanju.

"Prvi je da Srbi neće prihvatiti status građana drugog reda. Njima pripadaju određena ministarska mesta, onima koji su na izborima dobili 96 odsto podrške. Nećemo prihvatiti da Aljbin Kurti određuje ko će Srbe predstavljati u institucijama", naveo je Đurić.

On je rekao da Priština po zakonu i ustavu mora da obezbedi da sedam odsto Srba bude u svim institucijama i javnim preduzećima.

Đurić je ocenio da se iza izjave "o reciprocitetu" Aljbina Kurtija krije, kako je naveo, zabrana gora od taksi na robu iz Srbije.

"Odnosila bi se i na dokumente i odvijanje saobraćaja, kao i druga ograničenja", naveo je Đurić.

Među zaključcima su, kako je saopštio, i da se traži hitno ukidanje taksi na robu iz Srbije, formiranje Zajednice srpskih opština, kao i nastavak sprovođenja plana Vlade Srbije za podršku Srbima na Kosovu.

Marko Đurić ponovio je da pozicija Srbije po pitanju eventualnog nastavka dijaloga Beograda i Prištine ostaje ista.

XS
SM
MD
LG