Dostupni linkovi

CIK Kosova objavio konačne izborne rezultate


Izbori na Kosovu, 6. oktobar
Izbori na Kosovu, 6. oktobar

Centralna izborna komisija (CIK) Kosova objavila je konačne rezultate prevremenih parlamentarnih izbora održanih 6. oktobra.

Na prvom mestu ostao je pokret Samoopredeljenje sa 32 osvojena poslanička mandata, na drugom je Demokratski savez Kosova (DSK) sa 29 mandata, sledi Demokratska partija Kosova sa 25 poslanika, koalicija Alijansa novo Kosovo i Socijaldemokratska partija sa 14 poslanika, Srpska lista sa deset poslanika, dok koalicija Socijaldemokratska inicijativa, Alijansa novo Kosovo i Partija pravde za nekoliko glasova nije prošla izborni prag od pet odsto. Preostala 10 mandata dele se izmedju političkih predstavnika bošnjačke, turske, romske, aškalijske, goranske i egipćanske zajednice, kako je predviđeno Ustavom Kosova.

Predstoji rok od 24 sata za žalbe političkih subjekata i kandidata.

Pokret Samoopredeljenje osvojio je 26,1 odsto glasova, DSK dobio je je 24,4 odsto glasova. Razlika u glasovima između Samoopredeljenja i DSK je više od 14.000 glasova.

Demokratska partija Kosova dobila je 21,1 odsto glasova, koalicija Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija dobila je 11,4 odsto glasova, Srpska lista 6,7 odsto glasova (57,015 glasova), a koalicija Socijaldemokratska inicijativa, Alijansa novo Kosovo i Partija pravde dobila je 4,8 odsto glasova.

Ostali politički subjekti iz redova srpske, bošnjačke, turske, romske, egipćanske i aškalijske zajednice dobili su manje od jedan odsto glasova. Primera radi, koalicija Sloboda Nenada Rašića dobila je 670 glasova, Samostalna liberalna stranka Slobodana Petrovića 1.855 glasova, a Pokret kosovskih Srba 818.

Što se tiče lidera političkih partija, predsednik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti dobio je 183.863 glasova, Vjosa Osmani iz Demokratskog saveza Kosova 176.188 glasova, Kadri Veselji iz Demokratske partije Kosova dobio je 146.763 glasova, Ramuš Haradinaj 75.917, a iz Srpske liste najveći broj glasova dobila je Jasmina Dedić sa 19.703 osvojenih glasova.

Na izborima je učestvovalo 25 političkih subjekata.

Od 1,9 miliona birača sa pravom glasova, glasalo je 44,7 odsto, odnosno 826.937, dok je van biračkih mesta glasalo više od 50.000 birača.

Broj nevažećih glasova je veći od 25.000, a praznih više od 9.000.

Prethodno je žalbu Ustavnom sudu na izborni rezultat najavio Fatmir Ljimaj iz koalicije koju čini Socijaldemokratska inicijativa, Alijansa novo Kosovo i Partija pravde, koja nije prošla izborni prag. Iz ove koalicije tvrde da je bilo nepravilnosti tokom brojanja i da će tražiti novo prebrojavanje svih glasova. Ova koalicija će takođe da se žali na glasove koji su pristigli iz Srbije "nezakonskim putem".

Ova koalicija osporava to što glasovi iz Srbije nisu došli putem već su došli u kutijama.

U međuvremenu, dve partije koje su dobile najveći broj glasova pokret Samoopredeljenje i DSK vode razgovore na nivou radnih grupa o budućoj vladi Kosova. One su, inače, ukupno osvojile 61 poslanički mandat, koliko je i potrebno za formiranje vlade.

Ove dve partije rade na usklađivanju stavova po pitanju ekonomije, obrazovanja, zdravstva, vladavine prava i spoljne politike.

Kako su prethodno najavili, buduća Vlada Kosova će imati 12 umesto dosadašnjih 21 ministarstvo.

O konačnom političkom sporazumu i članovima buduće Vlade Kosova rekli su da će razgovarati nakon potvrđivanja konačnih izbornih rezultata.

XS
SM
MD
LG