Dostupni linkovi

Mas: Iran ugrožava nuklearni sporazum


Nove centrifuge nisu u saglasnosti sa nuklearnim sporazumom: Heiko Mas
Nove centrifuge nisu u saglasnosti sa nuklearnim sporazumom: Heiko Mas

Iranska objava da su razvili napredne mašine za ubrzanje obogaćenja uranijumom ugrožava sporazum sa svetskim silama, rekao je u ponedeljak nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas, apelujući na teheran da se vrati prethodnom dogovoru.

"Iran je izgradio veoma napredne centrifuge koje nisu u saglasnosti sa sporazumom", odgovorio je Mas na postavljeno pitanje na konferenciji za medije.

"Objavili su početkom septembra da se neće pridržavati nuklearnog sporazuma i za nas je to neprihvatljivo", rekao je nemački šef diplomatije.

Šef iranskog nuklearnog programa Ali Akbar Salehi rekao je u ponedeljak da Teheran sada koristi 60 naprednih centrifuga IR-6, što je u suprotnosti sa sporazumom o nuklearnom programu sa svetskim silama.

Portparolka EU Maja Kocijančić rekla je ranije danas da je Unija i dalje posvećena iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, iako on počinje da se kruni posle povlačenja SAD.

Kocijančić je rekla da je taj sporazum pitanje bezbednosti, i to ne bezbednosti regiona i Evrope nego globalne bezbednosti.

Ona je, međutim, dodala da posvećenost Unije sporazumu zavisi od toga da ga Iran u potpunosti poštuje.

Prema sporazumu, Teheran je ograničio obogaćivanje uranijuma u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Međutim, od kada su se SAD povukle iz sporazuma, evropske zemlje nisu bile u stanju da nađu način da pomognu Iranu da prodaje svoju naftu u inostranstvu dok je suočen sa obnovljenim američkim sankcijama.

XS
SM
MD
LG