Dostupni linkovi

IAEA: Iran krši ograničenja postavljena nuklearnim sporazumom


Predsednik Irana Hasan Rohani

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da Iran i dalje krši ograničenja postavljena međunarodnim nuklearnim sporazumom Teherana i velikih sila.

U poverljivom tromesečnom izveštaju podeljenom zemljama članicama u koji je Asošiejted pres imao uvid, IAEA je danas navela da iranske zalihe slabo obogaćenog uranijuma i dalje prelaze nivo dozvoljen tim sporazumom iz 2015. godine.

U izveštaju se navodi i da Iran nastavlja da obogaćuje uranijum do nivoa od 4,5 odsto, dok je dozvoljen nivo 3,67 odsto.

IAEA je prošlog meseca potvrdila da Iran krši sporazum, što je Teheran prethodno objavio i naveo da je to vid pritiska na zemlje potpisnice nuklearnog sporazuma kako bi mu ponudile ekonomske podsticaje koji bi ublažili posledice američkih sankcija. SAD su pre više od godinu dana napustile nuklearni sporazum s Iranom i ponovo uvele oštre sankcije Teheranu.

IAEA je dodala da Iran i dalje dozvoljava njenim inspektorima da nadgledaju njegova nuklearna postrojenja.

Sporazumom koji je 2015. potpisao sa šest velikih sila - SAD, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom i EU, Iran je pristao da ograniči aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije.

XS
SM
MD
LG