Dostupni linkovi

Evropske države traže poštedu od američkih sankcija zbog Irana


Poziv na smirivanje situacije: Benjamin Netanyahu i Emmanuel Macron
Poziv na smirivanje situacije: Benjamin Netanyahu i Emmanuel Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je na potencijalni "sukob" nakon što je Iran najavio jačanje kapaciteta za obogaćivanje uranijuma, a sve nakon odluke američke vlade da se povuče iz nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama.

Na konferenciji za novinare, tokom posjete izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u Parizu, francuski lider je pozvao "sve da stabilizuju situaciju i ne dopuste eskalaciju, jer bi to moglo dovesti do samo jedne stvari: konflikta".

Da li je Iran najveća prijetnja Izraelu?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Odluka Irana o proširenju nuklearne infrastrukture nije predstavljala osnovu za odustajanje od sporazuma iz 2015. godine, poručio je Macron. Sporazuma, koji je olakšao sankcije Iranu, u zamjenu za ograničavanje obogaćivanja uranijuma i drugih nuklearnih aktivnosti.

Uprkos obećanjima evropskih lidera kako će nastaviti poštivati svoj dio sporazuma, saopštenje Irana da će ponovno pokrenuti aktivnosti obogaćivanja uranijuma - čak i pošto su se obavezali da će se nastaviti pridržavati sporazuma - pokazalo je koliko je dogovor blizu kolapsa, rekao je Macron.

"To jednostavno pokazuje da, kada jednostrano odlučite okončati sporazum, to ne ohrabruje ostale strane da ga nastave poštivati.”

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu, koji je doputovao u Evropu ove sedmice, da stane u odbranu američke odluke, rekao je da nije pokušavao ubijediti Macrona da slijedi primjer SAD -a i odustane od Sporazuma, jer vjeruje da će on odumrijeti sam od sebe.

"Nisam tražio od predsjednika Macrona da odustane od Sporazuma, jer smatram da će u suštini propasti iz ekonomskih razloga."

Netanyahu se očigledno osvrnuo na odluke Totala, Allianza, Lukoila i ostalih međunarodnih kompanija koje preispituju poslovanje sa Iranom, zbog prijetnji o kaznama od milijardu dolara, koje bi Amerika mogla nametnuti zbog kršenja sankcija.

Francuska PSA grupa, koja proizvodi auta marke Peugeot i Citroen, ove sedmice je postala još jedna velika kompanija koja je najavila povlačenje iz Irana, gdje je prošle godine prodala skoro 445 hiljada auta.

Netanyahu je rekao kako je na sastanku pokušao da ubijedi francuskog predsjednika da se fokusira na to "kako zaustaviti iransku agresiju u regionu".

Tvrdi da Teheran koristi finansijski procvat, nastao nakon ukidanja nekih sankcija potpisivanjem nuklearnog sporazuma, kako bi razvili svoje snage u Siriji, sa namjerom da ih koriste kao platformu za napade na Izrael.

Na evropskoj turi, Netanyahu je upozorio da rastuće prisustvo iranske šiitske policije i vojnih savjetnika, zajedno sa njihovim saveznicima, kao što je Hezbollah iz Libanona, u većinskoj sunitskoj zemlji, poput Sirije, ima potencijal da izazove novi religijski rat, koji će rezultirati poplavom izbjeglica u Evropi.

U međuvremenu, Iran je stao u odbranu svog obavještenja Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju da će povećati svoje mogućnosti za obogaćivanje uranijuma.

Potpredsednik Irana Ali Akbar Salehi, koji rukovodi organizacijom za atomsku energiju u zemlji, rekao je da je taj potez dozvoljen Sporazumom. Poručio je i kako to ne znači da su napori Teherana, zajedno sa evropskim silama, da održe sporazum- neuspješni.

Iz Evropske unije su naglasili kako prve procjene ukazuju na to da koraci koje je najavio Iran ne predstavljaju kršenje Sporazuma.

Potez koji ne doprinosi povjerenju: Maja Kocijančič
Potez koji ne doprinosi povjerenju: Maja Kocijančič

"Međutim, u ovom posebno kritičnom trenutku, to neće doprinijeti izgradnji povjerenja u prirodu iranskog nuklearnog programa", izjavila je Maja Kocijančić, glasnogovornica visoke predstavnice EU, Federice Mogherini, za AFP.

Iran insistira na tome da je njihov nuklearni program usmjeren isključivo u civilne svrhe. Sa druge strane, Netanyahu insistra da potez Irana ima za cilj ponovo uspostavljanje programa proizvodnje nuklearnog oružja, sposobnog za uništenje države Izrael.

"Nismo iznenađenji najavom Irana", kazao je Netanyahu i dodao kako neće dozvoliti Iranu da posjeduju nuklearno oružje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG