Dostupni linkovi

Britanski parlament odbio Džonsonov zahtjev da izbori budu 12. decembra


Poslanici donjeg doma britanskog parlamenta odbili su zahtjev premijera Borisa Džonsona da vanredni parlamentarni izbori budu raspisani 12. decembra.

Za raspisivanje izbora 12. decembra glasalo je 299 poslanika, a protiv 70, dok je za usvajanje takve odluke bila potrebna dvotrećinska većina, odnosno podrška 434 od 650 poslanika.

Pošto su poslanici odbili njegov zahtjev, Džonson je kazao da će poslati u parlament kratak prijedlog zakona o izborima 12. decembra.

Za razliku od večerašnjeg glasanja, za usvajanje tog zakona potrebna je prosta, a ne dvotrećinska većina.

Opozicione stranke su večeras navele da žele izbore, ali ne pod Džonsonovim uslovima.

Liberalne demokrate i Škotska nacionalna partija planiraju da izdejstvuju raspisivanje izbora za 9. decembar, korištenjem drugačije procedure.

Džonson je tražio raspisivanje vanrednih izbora kako bi riješio krizu oko Bregzita, pošto se nada da će njegovi konzervativci dobiti većinu u parlamentu, što bi olakšalo proces usvajanja sporazuma o izlasku Velike Britanije iz EU.

EU je ranije danas saopštila da je prihvatila zahtjev Velike Britanije i odobrila tromjesečno odlaganje Bregzita, do 31. januara 2020. godine.

Britanski premijer Boris Johnson obavijestio je ranije danas pismom EU da prihvaća odgodu Bregzita do 31. januara, ali je zatražio od EU "da jasno stavi na znanje da neće biti daljnjih odgoda "razvoda" iza spomenutog datuma".

Zemlje članice EU odobrile su u ponedjeljak odgodu Brexita do 31. januara sljedeće godine, što su već nazvali fleksibilnom odgodom 'flexextension', jer je upotpunjena mogućnošću izlaska i ranije ako se u međuvremenu u britanskom parlamentu ratificira sporazum o razdruživanju.

"Prema sporazumu Ujedinjene Kraljevine i EU o razdruživanju, koje je ovoj vladi nametnuto protiv njene volje, nemam diskrecijsko pravo učiniti išta osim potvrditi naš formalni pristanak na tu odgodu", napisao je Džonson u pismu predsjedniku Evropskog vijeća Donaldu Tusku.

"Ovo neželjeno produljenje članstva Ujedinjene Kraljevine u EU je štetno za našu demokratiju", dodao je Džonson, dodajući da traži od zemalja članica da jasno daju do znanja da iza 31. januara neće više biti novih produženja rokova za Bregzit.

Čerčilovske suze i znoj Borisa Džonsona
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG