Dostupni linkovi

EU prihvatila odlaganje Bregzita, sledeće sedmice o rokovima


Evropski parlament
Evropski parlament

Ambasadori evropske dvadesetsedmorice okupljeni danas u Briselu odložili su za početak iduće nedelje odluku o tome na koliko će biti odložen novi rok za Bregzit.

EU pregovarač za Bregzit Mišel Barnije ocenio je današnje razgovore "odličnim".

Ambasadori su se načelno dogovorili da odobre britanski zahtev za još jedno odlaganje datuma za Bregzit, ali treba još da odluče na koliko dugo.

"Rad će se nastaviti narednih dana", rekla je portparolka Evropske komisije.

Prema više evropskih izvora novi sastanak ambasadora biće održan u ponedeljak ili utorak da se finalizuje odluka o trajanju novog odlaganja Bregzita.

U britanskom parlamentu u ponedeljak se očekuje glasanje o održavanju prevremenih izbora koje je predložio premijer Boris Džonson.

Jedan evropski ambasador rekao je da je utorak nezvanični krajnji rok za odluku, dva dana pre predviđenog datuma za razlaz, 31. oktobar.

U okviru EU neke zemlje kao što su Irska zalažu se za odlaganje Bregzita na tri meseca, do 31. januara 2020. godine, koliko je britanski premijer Džonson bio obavezan da traži.

Međutim druge zemlje, kao što je Francuska, traže više razjašnjenja o namerama Britanaca pre nego što se izjasne o tom zahtevu.

XS
SM
MD
LG